Siła dośrodkowa, jakich wzorów użyć?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxlkuba1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 01 gru 2020, 12:41
Płeć:

Siła dośrodkowa, jakich wzorów użyć?

Post autor: xxlkuba1234 »

1. Oblicz prędkość ciała o masie m=2kg , na które działa siła dośrodkowa Fd = 1N

2. Oblicz siłę, pod wpływem której ciało o masie m = 1 kg , w czasie t = 5s zmieniło swoją prędkość o v = 10m/s.

Jakie wzory wykorzystać w tych zadaniach?
xxlkuba1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 01 gru 2020, 12:41
Płeć:

Re: Siła dośrodkowa, jakich wzorów użyć?

Post autor: xxlkuba1234 »

r = 1m*
Promień*
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Siła dośrodkowa, jakich wzorów użyć?

Post autor: panb »

xxlkuba1234 pisze: 02 maja 2021, 07:29 1. Oblicz prędkość ciała o masie m=2kg , na które działa siła dośrodkowa Fd = 1N

2. Oblicz siłę, pod wpływem której ciało o masie m = 1 kg , w czasie t = 5s zmieniło swoją prędkość o v = 10m/s.

Jakie wzory wykorzystać w tych zadaniach?
1. \(F_d= \frac{mv^2}{r} \)
2. \( F=m\frac{ v}{t}\)
ODPOWIEDZ