Na szczycie równi pochyłej o kącie nachylenia alfa = 30 stopni i długości
s = 2m ustawiono ciało o masie m = 20 kg. Ciało
zsuwa się z równi z tarciem, a współczynnik tarcia wynosi f= 0,1.
Oblicz:
a) siłę zsuwającą
ciało z równi F,
b) siłę tarcia T,
c) przyspieszenie
z jakim ciało zsuwa się
z równi,
d) czas zsuwania
się ciała z równi.
Proszę o pomoc i wytłumaczenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 mar 2021, 08:22
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Proszę o pomoc i wytłumaczenie
ruch po równi pochyłej z tarciem
1. jaki jest wzór na składowe siły ciężkości?
2. jaki jest wzór na siłę tarcia?
3. jak już znajdziesz te dwa wzory wystarczy podstawić do \(a=\frac{F_w}{m}\)
4. jest to ruch jednostajnie przyspieszony więc \(s =\frac{at^2}{2}\), ten wzór też jest na pewno w podręczniku.
1. jaki jest wzór na składowe siły ciężkości?
2. jaki jest wzór na siłę tarcia?
3. jak już znajdziesz te dwa wzory wystarczy podstawić do \(a=\frac{F_w}{m}\)
4. jest to ruch jednostajnie przyspieszony więc \(s =\frac{at^2}{2}\), ten wzór też jest na pewno w podręczniku.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl