satelita geostacjonarny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 447
- Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
- Podziękowania: 143 razy
satelita geostacjonarny
Satelita geostacjonarny porusza się wokół ziemi z szybkością \(3 \frac{km}{s}\) . oblicz promień jego orbity,
\(V= \frac{2\pi r}{T} \)
\( \frac{VT}{2\pi}=r \)
z tego wyjdzie około 41000 km. Ale to chyba jest źle, tylko nie wiem co jest źle.
\(V= \frac{2\pi r}{T} \)
\( \frac{VT}{2\pi}=r \)
z tego wyjdzie około 41000 km. Ale to chyba jest źle, tylko nie wiem co jest źle.
-
- Expert
- Posty: 6033
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1215 razy
- Płeć:
Re: satelita geostacjonarny
doba gwiazdowa T = 23 h 56 min 4,091 s
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Re: satelita geostacjonarny
Mi też tak wyszło, ale ... któż to wie.
Może @korki_fizyk będzie mniej enigmatyczny.
Może @korki_fizyk będzie mniej enigmatyczny.
-
- Stały bywalec
- Posty: 447
- Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
- Podziękowania: 143 razy
Re: satelita geostacjonarny
nic nie zmieni jak za T dam 86 164 sekund zamiast 86000 dalej będzie 41 tysięcy.
-
- Expert
- Posty: 6033
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1215 razy
- Płeć:
Re: satelita geostacjonarny
Wszystko zależy jak bardzo chcemy strywializować ten problem.
Jeżeli zadanie jest na poziomie szkoły podstawowej: ruch jednostajny po okręgu, to rozwiązanie Pawm32 jest dobre, ba można nawet podstawić \(\pi \approx 3\). Uczeń szkoły średniej powinien uwzględnić różnicę pomiędzy dobą zegarową T = 24 h, a faktycznym czasem obrotu Ziemi wokół własnej osi oraz wiedząc, że płaszczyzna orbity stacjonarnej leży w płaszczyźnie jej równika podstawić R = 6378 km. Z kolei student astronomii uwzględni jeszcze inne poprawki.
Jeżeli zadanie jest na poziomie szkoły podstawowej: ruch jednostajny po okręgu, to rozwiązanie Pawm32 jest dobre, ba można nawet podstawić \(\pi \approx 3\). Uczeń szkoły średniej powinien uwzględnić różnicę pomiędzy dobą zegarową T = 24 h, a faktycznym czasem obrotu Ziemi wokół własnej osi oraz wiedząc, że płaszczyzna orbity stacjonarnej leży w płaszczyźnie jej równika podstawić R = 6378 km. Z kolei student astronomii uwzględni jeszcze inne poprawki.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 447
- Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
- Podziękowania: 143 razy
Re: satelita geostacjonarny
Zadanie jest w dziele szkoła średnia czyli jest dla ucznia szkoły średniej, to że zmienię T praktycznie nic nie zmieni w wyniku, a tego drugiego o podstawianiu R to chyba nie rozumiem, po prostu jak mam policzyć żeby wyszedł prawidłowy wynik?korki_fizyka pisze: ↑27 kwie 2021, 21:42Wszystko zależy jak bardzo chcemy strywializować ten problem.
Jeżeli zadanie jest na poziomie szkoły podstawowej: ruch jednostajny po okręgu, to rozwiązanie Pawm32 jest dobre, ba można nawet podstawić \(\pi \approx 3\). Uczeń szkoły średniej powinien uwzględnić różnicę pomiędzy dobą zegarową T = 24 h, a faktycznym czasem obrotu Ziemi wokół własnej osi oraz wiedząc, że płaszczyzna orbity stacjonarnej leży w płaszczyźnie jej równika podstawić R = 6378 km. Z kolei student astronomii uwzględni jeszcze inne poprawki.
-
- Stały bywalec
- Posty: 447
- Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
- Podziękowania: 143 razy
Re: satelita geostacjonarny
i jescze jedno dlaczego licząc tak jak ja wychodzi 41 tyś. a licząc z \(V= \sqrt{G \frac{M_z}{r} }\), wyjdzie chyba około 44 tyś, w każdym razie inny wynik??
-
- Stały bywalec
- Posty: 447
- Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
- Podziękowania: 143 razy
Re: satelita geostacjonarny
a jeśli zrobię
\( \frac{2\pi r}{T} = \sqrt{G \frac{M}{r} } \)
to wtedy wyjdzie około 42 tyś.
\( \frac{2\pi r}{T} = \sqrt{G \frac{M}{r} } \)
to wtedy wyjdzie około 42 tyś.
-
- Expert
- Posty: 6033
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1215 razy
- Płeć:
Re: satelita geostacjonarny
A czy masz podaną masę Ziemi? Jeśli nie ma w danych masy Ziemi, to można się np. posłużyć podstawieniem \(GM =gR^2\), a jak masz tylko prędkość to licz tak jak w szkole podstawowej, Wynik prawidłowy to \(42,16 \cdot 10^{6}\ m\), ale jeśli ci wyjdzie ok. 40 000 km to też dobrze. Wstawiasz zwykle nieprecyzyjne treści zadań, jakby opowiadane przez skype'a, być może takie dostajesz. Ja się już poddaję. 

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 447
- Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
- Podziękowania: 143 razy
Re: satelita geostacjonarny
większość zadań jest z książki/zbioru zadań, przynajmniej to i to jest cała jego treść. W treści jest tyle co napisałem, o masie nic, tylko ta prędkość.korki_fizyka pisze: ↑28 kwie 2021, 12:14A czy masz podaną masę Ziemi? Jeśli nie ma w danych masy Ziemi, to można się np. posłużyć podstawieniem \(GM =gR^2\), a jak masz tylko prędkość to licz tak jak w szkole podstawowej, Wynik prawidłowy to \(42,16 \cdot 10^{6}\ m\), ale jeśli ci wyjdzie ok. 40 000 km to też dobrze. Wstawiasz zwykle nieprecyzyjne treści zadań, jakby opowiadane przez skype'a, być może takie dostajesz. Ja się już poddaję.![]()