Matura sprzed 100 lat.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czujka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 01 gru 2015, 12:47
Płeć:

Matura sprzed 100 lat.

Post autor: Czujka »

Witam,
rozwiązałem to zadanie, podobno z matury sprzed 100 lat, ale nie jestem pewien odpowiedzi.

Wydrążona żelazna kula o masie 30 kg jest zanurzona do połowy w wodzie. Obliczyć grubość ścian kuli jeśli gęstość żelaza wynosi 7700 kg/m^3.

Z góry dzięki za odpowiedź... ;)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Matura sprzed 100 lat.

Post autor: korki_fizyka »

Wypadałoby zaprezentować też swoje rozwiązanie ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Czujka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 01 gru 2015, 12:47
Płeć:

Re: Matura sprzed 100 lat.

Post autor: Czujka »

...wyszło mi ok 5,4 mm, a rozwiązania nie potrafię za bardzo tutaj napisać ;)
Napiszę tylko, że porównałem siłę wyporu z siłą ciężkości działającą na tę kulę. Jeżeli rozwiązałeś to czy wynik jest taki sam jak mój?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3503
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Matura sprzed 100 lat.

Post autor: Jerry »

Ja bym zaczął:
Niech \(R\) będzie promieniem kuli, \(x\) szukaną grubością. Wtedy objętość kuli jest równa \(V_Q={4\over3}\pi R^3\) i jej połowa generuje siłę wyporu, a objętość żelaza: \(V_ż={4\over3}\pi\left[R^3-(R-x)^3\right]\) generuje siłę ciężkości. Pozostają rachunki...

Pozdrawiam
Czujka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 01 gru 2015, 12:47
Płeć:

Re: Matura sprzed 100 lat.

Post autor: Czujka »

Rachunki już dawno za mną... Nie wiem czy wynik poprawny ;) Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ