MECHANIKA

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jhonny13372
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 kwie 2021, 10:58
Płeć:

MECHANIKA

Post autor: jhonny13372 »

Potrzebuje pomocy , bo kompletnie nie wiem jak rozwiązać to zadanie i jak się za nie zabrać !
Treść:
Ile wynosi siła tarcia podczas toczenia się (bez poślizgu) walca o masie 𝑚=1kg po równi pochyłej o kącie nachylenia 𝛼=30°? Moment bezwładności walca: 𝐼=0,5𝑚𝑅2.
Z góry dziękuje za pomoc !
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: MECHANIKA

Post autor: korki_fizyka »

A nie próbowałeś zajrzeć do podręcznika?
https://cnx.org/contents/TqqPA4io@5.1:g ... -cia%C5%82
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
jhonny13372
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 kwie 2021, 10:58
Płeć:

Re: MECHANIKA

Post autor: jhonny13372 »

no ale średnio to rozumiem i nie wiem jak zacząć .
jhonny13372
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 kwie 2021, 10:58
Płeć:

Re: MECHANIKA

Post autor: jhonny13372 »

korki_fizyka pisze: 27 kwie 2021, 13:25 A nie próbowałeś zajrzeć do podręcznika?
https://cnx.org/contents/TqqPA4io@5.1:g ... -cia%C5%82
no ale średnio to rozumiem i nie wiem jak zacząć .
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: MECHANIKA

Post autor: korki_fizyka »

Najlepiej zacznij od początku czyli od rozłożenia siły ciężkości na składowe.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ