Pilne zadanie z fizyki.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
stalker33
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 kwie 2021, 13:23
Płeć:

Pilne zadanie z fizyki.

Post autor: stalker33 »

Cześć, mam problem ze zadaniami proszę o pomoc.
1. U podnóża równi obręcz o masie 10 kg i promieniu 7 cm posiada prędkość 10 m/s. Na jaką wysokość wtoczy się obręcz?
2. Kula o masie 5 kg i promieniu 4 cm stacza się z równi pochyłej. Na wysokości 2 m prędkość kątowa ruchu obrotowego wynosi 5 rad/s. Oblicz prędkość kuli u podnóża równi.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pilne zadanie z fizyki.

Post autor: korki_fizyka »

Cześć :!:
z czym konkretnie masz problem :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Pilne zadanie z fizyki.

Post autor: panb »

stalker33 pisze: 21 kwie 2021, 13:30 Cześć, mam problem ze zadaniami proszę o pomoc.
1. U podnóża równi obręcz o masie 10 kg i promieniu 7 cm posiada prędkość 10 m/s. Na jaką wysokość wtoczy się obręcz?
U podnóża obręcz ma energie kinetyczna ruchu postępowego i obrotowego: \( \frac{mv^2}{2}+ \frac{I\omega^2}{2} \)
Wtoczy się ona na wysokość h i tam już tylko energie potencjalną będzie miała (zanim stoczy się z powrotem w dół): \(mgh\)

Jak wiadomo w idealnych warunkach, \[\frac{mv^2}{2}+ \frac{I\omega^2}{2}=mgh\]
Teraz tylko szczegóły zostały, a mianowicie:
\(I=mr^2+mr^2=2mr^2\) - z twierdzenia Steinera, oś obrotu jest tam, gdzie obręcz styka się z podłożem, \(\omega= \frac{v}{r} \).
Po podstawieniu, mamy
\(mgh= \frac{mv^2}{2} + \frac{2mr^2\omega^2}{2}\So h= \frac{v^2}{2g}+ \frac{v^2}{g}= \frac{3}{2} \frac{v^2}{g} \)

I to by było na tyle (nie trzeba zmieniać jednostki promienia na metry - zysk z działania na wzorach.)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pilne zadanie z fizyki.

Post autor: korki_fizyka »

Jak wiadomo w idealnych warunkach, \[\frac{mv^2}{2}+ \frac{I\omega^2}{2}=mgh\]

[/quote]
Właśnie dzięki tarciu się to toczy, możemy co najwyżej pomijać opory powietrza.
panb pisze: 21 kwie 2021, 16:02 \(I=mr^2+mr^2=2mr^2\) - z twierdzenia Steinera, oś obrotu jest tam, gdzie obręcz styka się z podłożem
Nie ma takiej potrzeby, gdybyśmy obrali chwilową oś obrotu w punkcie podparcia, trzeba by zmienić r-nia dynamiczne. Co najwyżej można uwzględnić różnicę środka masy obręczy przy wyznaczaniu wysokości liczonej od podłoża: h-r.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2021, 16:24 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pilne zadanie z fizyki.

Post autor: korki_fizyka »

panb pisze: 21 kwie 2021, 16:02 I to by było na tyle (nie trzeba zmieniać jednostki promienia na metry - zysk z działania na wzorach.)
Promienie i inne rozmiary brył zawsze znikają podczas łączenia równań dynamiczno-energetycznych.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pilne zadanie z fizyki.

Post autor: korki_fizyka »

Myślę, że z 2 zadaniem kolega stalker33 powinien sobie sam poradzić, choć wnioskując z tytułu jego tematu oraz z tego, że już po 10 min przestał się nim interesować, to już do niego więcej nie wróci.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Pilne zadanie z fizyki.

Post autor: panb »

korki_fizyka pisze: 21 kwie 2021, 16:29 Myślę, że z 2 zadaniem kolega stalker33 powinien sobie sam poradzić, choć wnioskując z tytułu jego tematu oraz z tego, że już po 10 min przestał się nim interesować, to już do niego więcej nie wróci.
ja to zrobiłem dla własnej przyjemności.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pilne zadanie z fizyki.

Post autor: korki_fizyka »

Staram się zrozumieć..ale trochę nie wyszło :(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Pilne zadanie z fizyki.

Post autor: panb »

Zrozumieć mnie (to trudno będzie), czy @stalker'a?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pilne zadanie z fizyki.

Post autor: korki_fizyka »

Efemerydy odpuszczam, szkoda życia.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ