Fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Julii
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 mar 2021, 20:54
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Fizyka

Post autor: Julii »

Zadanie 21.3 Do jednego cylindra o promieniu r wlano oliwę, a do drugiego - o dwa razy mniejszym promieniu - glicerynę. Wysokość słupa oliwy jest równa 25,2 cm. a) Oblicz, jaka musi być wysokość słupa gliceryny, aby ciśnienia hydrostatyczne przy dnach naczyń były jednakowe. b) Podaj związek między wartościami sił parcia na dna naczyń.


Odpowiedzi mam takie : hgl= 16,0cm . b)Pgl=0,25 Pol

Proszę o rozwiązanie bo nie wiem jak to obliczyć chociaż próbowałam wczoraj dlatego dodaje jeszcze raz.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: korki_fizyka »

Odpowiedzi masz dobre, zastosuj wzór na ciśnienie hydrostatyczne \(p =\frac{F}{S}=\rho gh\).
Popracuj nad zapisem w LaTeX.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ