Fizyka zadania z wektorami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 mar 2021, 21:09
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
Fizyka zadania z wektorami
Proszę o pomoc w podanych zadaniach:
Zad 1
Cząstka materialna porusza się po okręgu o promieniu 𝜌 = 1 m ze stałą prędkością kątową 𝜔 = 2𝜋 rad/s. Znaleźć czas 𝑡̂ po którym położenie kątowe cząstki 𝜗̂ = 𝜔𝑡̂ będzie równe 2𝜋/8 rad. Narysować dla tej wartości kąta wektory 𝒓, 𝒗, 𝒂.
Zad 2
Dwie cząstki 1 i 2 zostały wysłane z jednego
wspólnego położenia 𝑂 i po pewnym czasie ich położenia wynoszą
𝒓1 = 4𝒆𝑥 + 3𝒆𝑦 + 8𝒆𝑧
𝒓2 = 2𝒆𝑥 + 10𝒆𝑦 + 5𝒆𝑧
a) Narysować położenia cząstek i napisać wzór na przemieszczenie 𝒓 cząstki 2 względem
cząstki 1,
b) Znaleźć długości wektorów 𝒓1, 𝒓2 i 𝒓 stosując iloczyn skalarny,
c) Obliczyć kąty między wszystkimi możliwymi parami wektorów 𝒓1, 𝒓2 i 𝒓,
d) Obliczyć rzut wektora 𝒓 na kierunek wektora 𝒓𝟏,
e) Obliczyć iloczyn 𝒓𝟏 × 𝒓𝟐.
Zad 3
Dwie cząstki 1 i 2 poruszają się odpowiednio wzdłuż osi 𝑂𝑥 i 𝑂𝑦 z prędkościami
𝒗1 = 2𝒆𝑥 m/s i 𝒗2 = 3𝒆𝑦 m/s.
W chwili początkowej 𝑡0 = 0 cząstki znajdowały się w punktach o współrzędnych (𝑥1, 𝑦1) = (−3,0) m i (𝑥2, 𝑦2) = (0, −3) m.
a) Znaleźć wektor 𝒓2 − 𝒓1, który określa położenie cząstki 2 względem cząstki 1 w funkcji
czasu,
b) Kiedy i gdzie cząstki będą najbliżej siebie?
Zad 4
a) Jakie jest przyspieszenie odśrodkowe ciała o masie 𝑚 = 1 kg poruszającego się po
okręgu o promieniu 𝜌 = 1 m z prędkością kątową 𝜔 = 10 s ^-1?
b) Ile wynosi siła odśrodkowa?
Zad 5
Należy wykazać, że jeżeli |𝒂 + 𝒃| = |𝒂 − 𝒃|, to 𝒂 ⊥ 𝒃.
Zad 1
Cząstka materialna porusza się po okręgu o promieniu 𝜌 = 1 m ze stałą prędkością kątową 𝜔 = 2𝜋 rad/s. Znaleźć czas 𝑡̂ po którym położenie kątowe cząstki 𝜗̂ = 𝜔𝑡̂ będzie równe 2𝜋/8 rad. Narysować dla tej wartości kąta wektory 𝒓, 𝒗, 𝒂.
Zad 2
Dwie cząstki 1 i 2 zostały wysłane z jednego
wspólnego położenia 𝑂 i po pewnym czasie ich położenia wynoszą
𝒓1 = 4𝒆𝑥 + 3𝒆𝑦 + 8𝒆𝑧
𝒓2 = 2𝒆𝑥 + 10𝒆𝑦 + 5𝒆𝑧
a) Narysować położenia cząstek i napisać wzór na przemieszczenie 𝒓 cząstki 2 względem
cząstki 1,
b) Znaleźć długości wektorów 𝒓1, 𝒓2 i 𝒓 stosując iloczyn skalarny,
c) Obliczyć kąty między wszystkimi możliwymi parami wektorów 𝒓1, 𝒓2 i 𝒓,
d) Obliczyć rzut wektora 𝒓 na kierunek wektora 𝒓𝟏,
e) Obliczyć iloczyn 𝒓𝟏 × 𝒓𝟐.
Zad 3
Dwie cząstki 1 i 2 poruszają się odpowiednio wzdłuż osi 𝑂𝑥 i 𝑂𝑦 z prędkościami
𝒗1 = 2𝒆𝑥 m/s i 𝒗2 = 3𝒆𝑦 m/s.
W chwili początkowej 𝑡0 = 0 cząstki znajdowały się w punktach o współrzędnych (𝑥1, 𝑦1) = (−3,0) m i (𝑥2, 𝑦2) = (0, −3) m.
a) Znaleźć wektor 𝒓2 − 𝒓1, który określa położenie cząstki 2 względem cząstki 1 w funkcji
czasu,
b) Kiedy i gdzie cząstki będą najbliżej siebie?
Zad 4
a) Jakie jest przyspieszenie odśrodkowe ciała o masie 𝑚 = 1 kg poruszającego się po
okręgu o promieniu 𝜌 = 1 m z prędkością kątową 𝜔 = 10 s ^-1?
b) Ile wynosi siła odśrodkowa?
Zad 5
Należy wykazać, że jeżeli |𝒂 + 𝒃| = |𝒂 − 𝒃|, to 𝒂 ⊥ 𝒃.
-
- Expert
- Posty: 6033
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1215 razy
- Płeć:
Re: Fizyka zadania z wektorami
\(t = \frac{\alpha}{\omega} = \frac{\frac{\pi}{4}}{2\pi}=\frac{1}{8}\ s\)nowynew0 pisze: ↑19 kwie 2021, 12:51Proszę o pomoc w podanych zadaniach:
Zad 1
Cząstka materialna porusza się po okręgu o promieniu 𝜌 = 1 m ze stałą prędkością kątową 𝜔 = 2𝜋 rad/s. Znaleźć czas 𝑡̂ po którym położenie kątowe cząstki 𝜗̂ = 𝜔𝑡̂ będzie równe 2𝜋/8 rad. Narysować dla tej wartości kąta wektory 𝒓, 𝒗, 𝒂.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 mar 2021, 21:09
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Re: Fizyka zadania z wektorami
Może, ale nawet ci do głowy nie przyszło, żeby podziękować (odpowiedni przycisk klikając).
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Re: Fizyka zadania z wektorami
Cząstki przemieszczają się w przestrzeni wzdłuż prostych \(l_1: \begin{cases}x=4t\\y=3t\\z=8t \end{cases},\quad l_2: \begin{cases}x=2t\\y=10t\\z=5t \end{cases} \) (patrz rysunek poniżej)nowynew0 pisze: ↑19 kwie 2021, 12:51Proszę o pomoc w podanych zadaniach:
Zad 2
Dwie cząstki 1 i 2 zostały wysłane z jednego
wspólnego położenia 𝑂 i po pewnym czasie ich położenia wynoszą
𝒓1 = 4𝒆_𝑥 + 3𝒆_𝑦 + 8𝒆_𝑧
𝒓2 = 2𝒆_𝑥 + 10𝒆_𝑦 + 5𝒆_𝑧
a) Narysować położenia cząstek i napisać wzór na przemieszczenie 𝒓 cząstki 2 względem
cząstki 1,
b) Znaleźć długości wektorów 𝒓1, 𝒓2 i 𝒓 stosując iloczyn skalarny,
c) Obliczyć kąty między wszystkimi możliwymi parami wektorów 𝒓1, 𝒓2 i 𝒓,
d) Obliczyć rzut wektora 𝒓 na kierunek wektora 𝒓𝟏,
e) Obliczyć iloczyn 𝒓𝟏 × 𝒓𝟐.
- \((4t, 3t, 8t)\), a drugi w punkcie \((2t, 10t, 5t)\).
Wzór na przemieszczenie 𝒓 cząstki 2 względem cząstki 1: \(\vec{r}=-2\vec{e_x}+7\vec{e_y}-3\vec{e_z}\)
W chwili t pierwszy znajduje się w punkcie - Długości wektorów: \(r=\sqrt{(-2)^2+(7)^2+(-3)^2}=\sqrt{62},\\
r_1=\sqrt{4^2+3^2+8^2}=\sqrt{89},\\
r_2=\sqrt{2^2+10^2+5^2}=\sqrt{129}\) - tutaj chyba powinien być ten "iloczyn skalarny"
\(\displaystyle \cos\angle(\vec{r_1},\vec{r_2})= \frac{\vec{r_1} \circ \vec{r_2}}{r_1\cdot r_2} = \frac{4 \cdot 2+3 \cdot 10+8 \cdot 5}{\sqrt{89}\cdot \sqrt{129}} = \frac{78}{\sqrt{11481}}=0,7280 \So \angle(\vec{r_1},\vec{r_2})\approx 43^\circ \\
\displaystyle \cos\angle(\vec{r_1},\vec{r})= \frac{\vec{r_1} \circ \vec{r}}{r_1\cdot r}= \frac{4 \cdot (-2)+3 \cdot 7+(-3) \cdot 8}{\sqrt{89}\cdot \sqrt{62}}= \frac{-11}{\sqrt{5518}}=-0,1481 \So \cos\angle(\vec{r_1},\vec{r})\approx 99^\circ \\
\displaystyle \cos\angle(\vec{r_2},\vec{r})= \frac{2 \cdot (-2)+10 \cdot 7+5 \cdot (-3)}{\sqrt{129}\cdot \sqrt{62}}= \frac{51}{\sqrt{7998}}= 0,5703 \So \angle(\vec{r_2},\vec{r}) \approx 55^\circ\) - \(\displaystyle \vec{r}_\vec{r_1}= \frac{\vec{r_1} \circ \vec{r}}{r_1^2}\cdot \vec{r_1}=- \frac{11}{89} \vec{r_1} \)
- \(\displaystyle \vec{r_1} \times \vec{r_2}= \begin{vmatrix}e_x&e_y&e_z\\4&3&8\\2&10&5 \end{vmatrix} =-65e_x-4e_y+ 34e_z\)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 mar 2021, 21:09
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
Re: Fizyka zadania z wektorami
A to przepraszam nie widziałem takiej opcji, jestem nowy na forumMoże, ale nawet ci do głowy nie przyszło, żeby podziękować (odpowiedni przycisk klikając).
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Re: Fizyka zadania z wektorami
- Przyspieszenie dośrodkowe/odśrodkowe:
\(\displaystyle a_r= \frac{v^2}{\rho}= \frac{1}{\rho} \cdot \left( \frac{2\pi\rho}{T} \right)^2 = \frac{4\pi^2\rho}{T^2} ,\,\, T= \frac{2\pi}{\omega} \So a_r= \frac{4\pi^2\rho\omega^2}{4\pi^2}= \omega^2\rho \) - \(F=ma_r=m\rho\omega^2\)

-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Re: Fizyka zadania z wektorami
nowynew0 pisze: ↑19 kwie 2021, 12:51Proszę o pomoc w podanych zadaniach:
Zad 3
Dwie cząstki 1 i 2 poruszają się odpowiednio wzdłuż osi 𝑂𝑥 i 𝑂𝑦 z prędkościami
\(𝒗_1 = 2𝒆_𝑥 m/s\) i \(𝒗_2 = 3𝒆_𝑦 m/s\).
W chwili początkowej 𝑡0 = 0 cząstki znajdowały się w punktach o współrzędnych (𝑥1, 𝑦1) = (−3,0) m i (𝑥2, 𝑦2) = (0, −3) m.
a) Znaleźć wektor 𝒓2 − 𝒓1, który określa położenie cząstki 2 względem cząstki 1 w funkcji
czasu,
b) Kiedy i gdzie cząstki będą najbliżej siebie?
- Położenia cząstek po upływie czasu t opisują współrzędne: \((v_1t-3,0) \text{ oraz } (0,v_2t-3)\).
Położenie cząstek względem siebie opisuje wektor
\(\vec{r}=\vec{r_2}-\vec{r_1}=(3-v_1t)e_x+(v_2t-3)e_t\)
\[\vec{r}=(3-2t)e_x+(3t-3)e_y\] - Odległość między punktami po upływie czasu t>0 to długość \(|\vec{r}|=r=\sqrt{(3-2t)^2+(3t-3)^2}\)
\(r^2=f(t)=13t^2-30t+18=13(t- \frac{15}{13})^2+(18- \left( \frac{15}{13} \right)^2),\,\,\,t\ge0 \).
Funkcja f jest funkcją kwadratową przyjmującą wartość najmniejsza dla \(t= \frac{15}{13} \).
Dla \(t= \frac{15}{13} \) odległość między cząstkami będzie najmniejsza i równa \(r_{min}=\sqrt{18- \left( \frac{15}{13} \right)^2}= \frac{3\sqrt{313}}{13}\approx 4 \).
Cząstka nr 1 będzie wtedy w punkcie \(\left( \frac{9}{13},0 \right)\), a cząstka nr 2 w punkcie \( \left(0, \frac{6}{13} \right) \)Odpowiedź: Cząstki będą najbliżej siebie po upływie \(t= \frac{15}{13}s \).
Cząstka nr 1 będzie wtedy w punkcie \(\left( \frac{9}{13},0 \right) m\), a cząstka nr 2 w punkcie \( \left(0, \frac{6}{13} \right)m \)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 mar 2021, 21:09
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć: