Pole magnetyczne, pola sił
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pole magnetyczne, pola sił
Strumień elektronów rozpędzony polem elektrycznym o napięciu U1=5000V wpada między okładki kondensatora płaskiego równolegle do jego okładek. Jakie napięcie należy przyłożyć do okładek kondensatora, by strumień elektronów został odchylony o h=3 mm. Długość kondensatora jest l=5cm, odległość między okładkami d=1.5 cm.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pole magnetyczne, pola sił
\(W = \Delta E_k => eU_1 = \frac {mv^2}{2} => v=..\)
z ruchu jednostajnego wzdłuż okładek kondensatora: \(l = vt\)
z II zasady dynamiki dla ruchu wzdłuż linii sił pola elektrycznego: \(F=ma=eE\), \(E =\frac{U_2}{d}\)
Odchylenie \(h = \frac{at^2}{2} = ..=\frac{U_2l^2}{4dU_1}\)
z ruchu jednostajnego wzdłuż okładek kondensatora: \(l = vt\)
z II zasady dynamiki dla ruchu wzdłuż linii sił pola elektrycznego: \(F=ma=eE\), \(E =\frac{U_2}{d}\)
Odchylenie \(h = \frac{at^2}{2} = ..=\frac{U_2l^2}{4dU_1}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl