Fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Julii
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 mar 2021, 20:54
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Fizyka

Post autor: Julii »

Zadanie 22.2
Mały tłok prasy hydraulicznej służącej do wyciskania soku z owoców ma średnicę 8 cm, duży tłok - 24 cm z Na mały tłok działamy siłą o wartości 0,5 kN. Oblicz i porównaj prace wykonane przez dwie sily: silę, którą naciskamy tłok, i siłę zgniatającą owoce, jeśli duży tłok przesunął się o 10 cm.

Zadanie 22.4
Pola powierzchni tłoków podnośnika hydraulicznego są równe: 20 cm² i 500 cm². Oblicz wartość siły, którą należy działać na mniejszy tłok, aby podnieść samochód o masie 1,5t.

Zadanie 22.5 Powierzchnia tłoczka strzykawki wynosi 2 cm2, a średnica otworu w igle to 0,8 mm. Na tłoczek działamy siłą o wartości 1,2 N.
a) Oblicz wartość siły, którą jest wciskane lekarstwo. b) Tłoczek w strzykawce przesuwa się o 1,5 cm w czasie 10 s. Załóż, że wstrzykiwana ciecz jest nieściśliwa, i oszacuj szybkość przesuwania się cieczy w igle.

Dziękuję
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: panb »

Julii pisze: 15 kwie 2021, 12:37 Zadanie 22.2
Mały tłok prasy hydraulicznej służącej do wyciskania soku z owoców ma średnicę 8 cm, duży tłok - 24 cm z Na mały tłok działamy siłą o wartości 0,5 kN. Oblicz i porównaj prace wykonane przez dwie siły: silę, którą naciskamy tłok, i siłę zgniatającą owoce, jeśli duży tłok przesunął się o 10 cm.
Dane:
  • \(d_m=8cm\\
    d_d=24cm\\
    F_m=0,5kN\\
    x=10cm=0,1m\)
Analiza zadania:
  • Ciecz prasy hydraulicznej przenosi ciśnienie p wywołane naciskiem na mały tłok. Takie samo ciśnienie działa na duży tłok.
    Niech \(S_m \text{ i } S_d\) oznaczają powierzchnie odpowiednio małego i dużego tłoka.
Rozwiązanie:
Ciśnienie wywierane na mały tłok: \(p= \frac{F_m}{S_m}= \frac{F_d}{S_d} \So F_d=F_m\cdot \frac{S_d}{S_m}\)
\(F_d=F_m\cdot \frac{\pi r_d^2}{\pi r_m^2}=F_m\cdot \left( \frac{r_d}{r_m} \right)^2=F_m\cdot \left(\frac{d_d}{d_m} \right)^2 \)

Praca wykonana przez duży tłok: \(W_d=F_d\cdot x=F_m\cdot x\cdot \left(\frac{d_d}{d_m} \right)^2\)

Z zasady zachowania wszystkiego ( :) ) wynika, że praca wykonana przez mały tłok będzie taka sama, po prostu przesunie się on o 90cm (bo ma 9 razy mniejszą powierzchnię) .

Odpowiedź: Prace wykonane przez oba tłoki są takie same, równe \[F_m\cdot x\cdot \left(\frac{d_d}{d_m} \right)^2\]

Po wstawieniu danych (nie trzeba zamieniać średnic na metry) otrzymamy \(W=450J\)


Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij kciuk w górę.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: panb »

Pozostałe zadania dotyczą tego samego zjawiska. Może dasz radę samodzielnie.
W razie, gdyby nie, ... wiesz co robić.
ODPOWIEDZ