moc i jej jednostka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
53879551
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 kwie 2021, 11:45
Podziękowania: 2 razy

moc i jej jednostka

Post autor: 53879551 »

1.z jaka moca chwilowa pracuje silnik skutera jadacego z szybkoscia v=15m/s gdy opory ruchu wynosi 200N
2.oblicz czas pracy silnika miksera o mocy 0,5 kW wykonujacego prace 100 J
3.oblicz moc samochodu rozwijajacego predkosc v=108 km/h przy oporach ruchu o lacznej wartosci F=0,8kN
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: moc i jej jednostka

Post autor: panb »

53879551 pisze: 15 kwie 2021, 11:51 1.z jaką mocą chwilowa pracuje silnik skutera jadącego z szybkością v=15m/s gdy opory ruchu wynosi 200N
2.oblicz czas pracy silnika miksera o mocy 0,5 kW wykonującego prace 100 J
3.oblicz moc samochodu rozwijającego prędkość v=108 km/h przy oporach ruchu o łącznej wartości F=0,8kN
  1. \(P=F\cdot v=200\cdot15=3000W=3kW\)
  2. \(0,5kW=500W,\,\,\, P=\frac{W}{t} \So t= \frac{W}{P}= \frac{100}{500}=0,2s\)
  3. \(v=108km/h=108\cdot \frac{1000}{3600}m/s=30m/s,\quad F=0,8kN=800N \\
    P=F\cdot v=800\cdot 30=24000W=24kW\)
Może być?
53879551
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 kwie 2021, 11:45
Podziękowania: 2 razy

Re: moc i jej jednostka

Post autor: 53879551 »

Chyba tak, dziękuje bardzo
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: moc i jej jednostka

Post autor: korki_fizyka »

panb pisze: 15 kwie 2021, 13:10
53879551 pisze: 15 kwie 2021, 11:51 1.z jaką mocą chwilowa pracuje silnik skutera jadącego z szybkością v=15m/s gdy opory ruchu wynosi 200N
  1. \(P=F\cdot v=200\cdot15=3000J=3kJ\)

    Może być?
Nie :( jednostką mocy są waty :!:
\(P=F\cdot v=200\cdot15=3000\frac{J}{s}=3kW\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: moc i jej jednostka

Post autor: korki_fizyka »

panb pisze: 15 kwie 2021, 13:10
53879551 pisze: 15 kwie 2021, 11:51 3.oblicz moc samochodu rozwijającego prędkość v=108 km/h przy oporach ruchu o łącznej wartości F=0,8kN
\(P=F\cdot v=800\cdot 30=24000J=24kJ\)
podobnie: \(P = 24\ kW \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: moc i jej jednostka

Post autor: panb »

No, ale dałem ciała. Faktycznie.
Już poprawiam.
ODPOWIEDZ