Fizyka Techniku,
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 kwie 2021, 18:00
- Podziękowania: 2 razy
Fizyka Techniku,
Do rurki w kształcie litery U wlano wodę i olej. W lewej części znajdowała się tylko wda o wysokości \(h=50\ cm\) , a w prawej olej i woda. Wiemy ,że stosunek \(h_w/k_o=0.35\) .Przyjmij gęstość wody \(d_w=1\ g/cm^3\),gęstość oleju \(d_o=0,9\ g/cm^3\) oblicz wysokość wody oraz wysokość oleju w prawej rurce
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2021, 19:30 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, trochę kodu - to nie jest trudne...
Powód: poprawa wiadomości, trochę kodu - to nie jest trudne...
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Fizyka Techniku,
\( \begin{cases} (d_wh_w+d_oh_o)Sg=d_whSg\\ \frac{h_w}{h_o}=0,35 \end{cases} \\
\begin{cases} h_w+0,9h_o=50\\ h_w=0,35h_o \end{cases}\)
Rozwiązanie układu da wysokości słupa wody i oleju w centymetrach.
\begin{cases} h_w+0,9h_o=50\\ h_w=0,35h_o \end{cases}\)
Rozwiązanie układu da wysokości słupa wody i oleju w centymetrach.