Fizyka Techniku,

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AzzaOreo2004
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 kwie 2021, 18:00
Podziękowania: 2 razy

Fizyka Techniku,

Post autor: AzzaOreo2004 »

W rurce o kształcie litery u znajduje się rtęć. Do lewego ramienia rurki wlano ciecz o nie znanej gęstości a do prawego ciecz, której gęstość wynosi \(d_2=0.8\ g/cm^3\) Po nalaniu obu cieczy do ramion rurki poziom rtęci pozostał na tym samym poziomie a wysokość cieczy w ramionach wynosi \(h_2 : h_1=3:2\) Oblicz gęstość cieczy w ramieniu rurki.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2021, 19:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, trochę kodu - to nie jest trudne...
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Fizyka Techniku,

Post autor: kerajs »

\(m_1g=m_2g \\
d_1V_1g=d_2V_2g \\
d_1Sh_1g=d_2Sh_2g \\
d_1=\frac{h_2}{h_1}d_2\)
ODPOWIEDZ