Zadanie 21.1 Oblicz wysokość słupa rtęci, którego ciśnienie jest równe ciśnieniu atmosferycznemu 1013 hPa. Przyjmij że g = 9, 81 m/s ^ 2
Zadanie 21.2
Oblicz, jak głębokie musiałoby być jezioro, aby ciśnienie przy jego dnie było dwa razy większe od ciśnienia atmosferycznego nad wodą. Przyjmij, że ciśnienie atmosferyczne jest równe 1013 hPa, a wartość przyspieszenia ziemskiego g = 9, 81 m/s ^ 2
Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1505
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Fizyka
Zadanie 21.1
\( p = \rho\cdot h \cdot g \)
\( h = \frac{p}{\rho \cdot g}. \)
\( \rho = 13600 \frac{kg}{m^3}, \ \ g = 9,81 \frac{m}{s^2}, \ \ p = 1000 hPa = 100000 Pa = 100 000 \frac{N}{m^2} \)
Zadanie 21.2
\( p_{a} = \rho\cdot h \cdot g \)
\( h = \frac{p_{a}}{\rho \cdot g}. \)
\( p_{a} = 1013 hPa = 101300 Pa = 101 300 \frac{N}{m^2} \)
\(g = 9,81 \frac{m}{s^2} \)
\( \rho = 1000 \frac{kg}{m^3}. \)
\( p = \rho\cdot h \cdot g \)
\( h = \frac{p}{\rho \cdot g}. \)
\( \rho = 13600 \frac{kg}{m^3}, \ \ g = 9,81 \frac{m}{s^2}, \ \ p = 1000 hPa = 100000 Pa = 100 000 \frac{N}{m^2} \)
Zadanie 21.2
\( p_{a} = \rho\cdot h \cdot g \)
\( h = \frac{p_{a}}{\rho \cdot g}. \)
\( p_{a} = 1013 hPa = 101300 Pa = 101 300 \frac{N}{m^2} \)
\(g = 9,81 \frac{m}{s^2} \)
\( \rho = 1000 \frac{kg}{m^3}. \)