Z balonu wznoszącego się ze stałą prędkością v=4 m/s wypadło ziarno srutu i po czasie \(\Delta\)t=16 s upadło na ziemię. Na jakiej wysokości znajdował się balon w chwili wypadnięcia śrutu? Opory powietrza można pominąć.
Odp.: \(h= \Delta t( \frac{g \Delta t}{2}-v)=1200m\)
Bardzo proszę o pomoc, widziałam to zadanie na kilku innych portalach, ale niestety nikt nie wykonał go dobrze.
rzuty pionowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Według mnie trzeba tu skorzystać ze wzoru na prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem ziemskim, gdzie prędkość początkowa jest przeciwnie skierowana do kierunku ruchu.
Znany wzór: \(s=v_0t+\frac{at^2}{2}\) w tym wypadku będzie wyglądał:
\(h=-v\cdot\Delta\ t+\frac{g\cdot(\Delta\ t)^2}{2}\)
i stąd: \(h=\Delta\ t(\frac{g\Delta\ t}{2}-v)\)
Znany wzór: \(s=v_0t+\frac{at^2}{2}\) w tym wypadku będzie wyglądał:
\(h=-v\cdot\Delta\ t+\frac{g\cdot(\Delta\ t)^2}{2}\)
i stąd: \(h=\Delta\ t(\frac{g\Delta\ t}{2}-v)\)