energia kinetyczna, prędkość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czarna_andzia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 20 wrz 2009, 12:58
Podziękowania: 1 raz

energia kinetyczna, prędkość

Post autor: czarna_andzia »

Bardzo proszę o pomoc w tym zadanku za co z góry dziękuje
1. Oblicz energię kinetyczną satelity o masie m, który porusza się po orbicie kołowej na wysokości h=3R nad powierzchnią ziemi (znamy masę ziemi M jej promień R oraz stałą grawitacyjną G).
2. Cząstka o masie m i ładunku q porusza się w próżni z prędkością v wpada w stałe jednorodne pole magnetyczne o wartości indukcji magnetycznej B, prostopadle do linii pola i porusza się po okręgu. Oblicz okres obrotu T cząstki w tym ruchu
labetonero
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 wrz 2009, 17:46

Post autor: labetonero »

1. Energia kinetyczna to -1/2 Energii potencjalnej
\(E_{pot}=- \frac{GMm}{r}\)
\(E_{kin}= \frac{GMm}{2r}\)
podstaw i tyle.

2. Siła dośrodkowa = Siła Lorentza , \(F_{dos}= \frac{mv^2}{r}\) \(F_{l}=qvB\)
\(\frac{mv^2}{r}=qvB\)
prędkość kątkowa - \(omega= \frac{2 \pi }{T}\)
\(T= \frac{2 \pi }{omega}\)
\(omega= \frac{V}{r}\)
\(F_{dos}=\frac{mv^2}{r}\) po podstawieniu omegi zamiast \(\frac{v}{r}\) otrzymujemy : \(m \cdot omega \cdot v\)

awięc :

\(m \cdot omega \cdot v=qvB\)
\(omega= \frac{qB}{m}\)
\(T= \frac{2 \pi }{omega}\)
\(T= \frac{2 \pi \cdot m}{qB}\)
ODPOWIEDZ