Przed startem rakiety zawieszone w kabinie wahadło wykonywało drgania o okresie drgań 2 s. Podczas pionowego startu rakiety zauważono, że wahadło wykonuje 5 wahnięcia w ciągu 6s. Oblicz przyspieszenie rakiety. g=10m/s2
Maksymalne energia kinetyczna drgającego harmonicznie ciała wynosi 10mJ. Oblicz jego energię kinetyczną gdy wychylenie wahadła wynosi A/3, gdzie A - amplituda drgań
Do szybu puszczono swobodnie kamień, który uderzył w dno z szybkością v=40 m/s2. Przyjmując, że kamień spada z przyspieszeniem ziemskim g=10 m/s2 i prędkość głosu w powietrzu wynosi 340 m/s, oblicz czas, po którym usłyszymy stuk tego kamienia o dno szybu.
Fizyka drgania i fale
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka drgania i fale
\(T_1 = 2\ s\)
\(T_1 = 2\pi \sqrt{\frac{l}{g}} \)
z tego wyznaczasz długość wahadła l, podstawiasz do
\(T_2 = \frac{6}{5}\ s\)
\(T_2 = 2\pi \sqrt{\frac{l}{g+a}}\)
i masz rozwiązanie: \(a\approx \ 18 \ \frac{m}{s^2}\)
ewentualnie możesz podzielić pierwszy wzór przez drugi (będzie szybciej):
\(\frac{T_1}{T_2} =\sqrt{\frac{g+a}{g}}\) i podnieść obie strony do kwadratu
\((\frac{T_1}{T_2})^2 = 1 + \frac{a}{g}\)
pozostałe spróbuj sam
\(T_1 = 2\pi \sqrt{\frac{l}{g}} \)
z tego wyznaczasz długość wahadła l, podstawiasz do
\(T_2 = \frac{6}{5}\ s\)
\(T_2 = 2\pi \sqrt{\frac{l}{g+a}}\)
i masz rozwiązanie: \(a\approx \ 18 \ \frac{m}{s^2}\)
ewentualnie możesz podzielić pierwszy wzór przez drugi (będzie szybciej):
\(\frac{T_1}{T_2} =\sqrt{\frac{g+a}{g}}\) i podnieść obie strony do kwadratu
\((\frac{T_1}{T_2})^2 = 1 + \frac{a}{g}\)
pozostałe spróbuj sam
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1535
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 406 razy
Re: Fizyka drgania i fale
Zadanie 2
Jednostką szybkości nie może być \( \frac{m}{s^2} \) tylko \( \frac{m}{s}.\)
Proszę poprawić treść zadania.
Czas, po którym usłyszymy stuk kamienia o dno szybu jest sumą:
- czasu \( t_{1} \) - spadku kamienia na głębokość szybu,
- czasu \( t_{2} \) - przybycia fali dźwiękowej z głębokości szybu do ucha obserwatora:
\( t = t_{1} + t_{2}. \)
Ruch kamienia jest ruchem jednostajnie przyśpieszonym z prędkością końcową
\( v = v_{0} + g\cdot t_{1} = 0 + g\cdot t_{1} = g\cdot t_{1},\)
\( t_{1} =...\)
Głębokość szybu
\( h = \frac{g\cdot t^2_{1}}{2}, \)
\( h=...\)
Ruch fali dźwiękowej traktujemy jako ruch jednostajny z prędkością \( v = 340 \frac{m}{s}, \)
\( h = v\cdot t_{2}\)
\( t_{2} =...\)
\( t =...\)
Jednostką szybkości nie może być \( \frac{m}{s^2} \) tylko \( \frac{m}{s}.\)
Proszę poprawić treść zadania.
Czas, po którym usłyszymy stuk kamienia o dno szybu jest sumą:
- czasu \( t_{1} \) - spadku kamienia na głębokość szybu,
- czasu \( t_{2} \) - przybycia fali dźwiękowej z głębokości szybu do ucha obserwatora:
\( t = t_{1} + t_{2}. \)
Ruch kamienia jest ruchem jednostajnie przyśpieszonym z prędkością końcową
\( v = v_{0} + g\cdot t_{1} = 0 + g\cdot t_{1} = g\cdot t_{1},\)
\( t_{1} =...\)
Głębokość szybu
\( h = \frac{g\cdot t^2_{1}}{2}, \)
\( h=...\)
Ruch fali dźwiękowej traktujemy jako ruch jednostajny z prędkością \( v = 340 \frac{m}{s}, \)
\( h = v\cdot t_{2}\)
\( t_{2} =...\)
\( t =...\)