Proszę o pomoc
1. Ciało na skutek działania stałej siły o wartości F = 1N w czasie t = 5s zmieniło swoją prędkość o v= 10m/s. Oblicz masę tego ciała.
2. Aby przesunąć klocek ruchem jednostajnym należy działać na niego poziomo siłą F =1N. Współczynnik tarcia klocka o podłoże wynosi 0,2. Oblicz masę klocka.
3. Oblicz siłę, z jaką należy działać na wózek o masie m kg, aby spowodować ruch przyspieszony z przyspieszeniem 2m/s^2. Siła tarcia działająca na wózek wynosi T = 11N.
4. Na ciało działają dwie siły o wartościach F1 = F2 = 1N. Narysuj odpowiedni rysunek i oblicz wartość siły wypadkowej, jeśli siły te są do siebie prostopadłe.
Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Fizyka
1. Patrząc na kolejne zadania wnoszę, że tu ruch odbywa się w próżni, czyli bez tarcia. Działanie stałej siły powoduje ruch jednostajnie przyspieszony. Z drugiej zasady dynamiki przyspieszenie to \(a=\frac{F}{m}.\) W ruchu jednostajnie przyspieszonym mamy \(v(t)=v_0+at=v_0+\frac{F}{m}t.\) My wiemy, że \(v(10)=v_0+10.\) Stąd równanie\[v_0+10=v_0+\frac{1}{m}\cdot 5.\] Stąd łatwo widać, że \(m=\frac{1}{2}\), a skoro jednostki są uzgodnione (newton, sekunda), to masa wychodzi w kilogramach. Tak więc masa ciała to pół kilograma.
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Fizyka
Jeśli na ciało działa stała niezrównoważona siła, to ciało porusza się ruchem jednostajnie zmiennym z przyspieszeniem wprost proporcjonalnym do działającej siły i odwrotnie proporcjonalnym do masy ciała.
Wartość przyśpieszenia \( a = \frac{\Delta v}{\Delta t}\)
\( a = \frac{10 \left(\frac{m}{s}\right)}{5 (s)} = 2 \frac{m}{s^2}. \)
Wartość siły
\( F = m\cdot a \)
Masa ciała
\( m = \frac{F}{a} \)
\( m = \frac{1(N)}{2 \left(\frac{m}{s^2}\right)} = \frac{1(kg) \cdot \left(\frac{m}{s^2}\right)}{2 \left(\frac{m}{s^2}\right)}= \frac{1}{2}kg. \)
Wartość przyśpieszenia \( a = \frac{\Delta v}{\Delta t}\)
\( a = \frac{10 \left(\frac{m}{s}\right)}{5 (s)} = 2 \frac{m}{s^2}. \)
Wartość siły
\( F = m\cdot a \)
Masa ciała
\( m = \frac{F}{a} \)
\( m = \frac{1(N)}{2 \left(\frac{m}{s^2}\right)} = \frac{1(kg) \cdot \left(\frac{m}{s^2}\right)}{2 \left(\frac{m}{s^2}\right)}= \frac{1}{2}kg. \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Fizyka
Zadanie 2
Pierwsza zasada Newtona (zasada bezwładności)
W inercjalnym układzie odniesienia, jeśli na ciało nie działa żadna siła lub siły działające równoważą się, to ciało pozostaje w spoczynku lub porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym.
\( F = T \)
\( F = m\cdot g \cdot f\)
\( m = \frac{F}{g\cdot f} \)
\( m = \frac{1 (N)}{10 \left(\frac{m}{s^2}\right)\cdot 0,2} = \frac{1(kg)\cdot \left(\frac{m}{s^2}\right)}{2\left( \frac{m}{s^2}\right)} = \frac{1}{2}kg. \)
Pierwsza zasada Newtona (zasada bezwładności)
W inercjalnym układzie odniesienia, jeśli na ciało nie działa żadna siła lub siły działające równoważą się, to ciało pozostaje w spoczynku lub porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym.
\( F = T \)
\( F = m\cdot g \cdot f\)
\( m = \frac{F}{g\cdot f} \)
\( m = \frac{1 (N)}{10 \left(\frac{m}{s^2}\right)\cdot 0,2} = \frac{1(kg)\cdot \left(\frac{m}{s^2}\right)}{2\left( \frac{m}{s^2}\right)} = \frac{1}{2}kg. \)