Nie wiem jak przekształcić podaną wartość konduktywności stali (chodzi o omegę do potęgi -1 * m do potęgi -1) by wyliczyć długość i rezystywność.
Drut stalowy o przekroju kołowym i średnicy 𝑑 = 5 𝑚𝑚, ma rezystancję 𝑅 = 0,5 Ω.
Konduktywność stali 𝛾 = 7 ∗ 10^6 Ω^−1 ∗ 𝑚^−1
Jaka jest długość tego drutu? Dodatkowo oblicz rezystywność stali.
Podany jest tez wzór R = p * l / S
Zadanie z konduktywnością (przewodność właściwa)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Zadanie z konduktywnością (przewodność właściwa)
1)
Konduktywność (przewodność właściwa) jest odwrotnością rezystywności i odwrotnie rezystywność jest odwrotnością konduktywności.
\( \sigma = \frac{1}{\varrho}, \)
\( \varrho = \frac{1}{\sigma}. \)
\( R = \frac{1}{\sigma}\cdot \frac{l}{S} \)
\( l = R \cdot \sigma \cdot S \)
\( S = \pi \cdot \frac{d^2}{4} \)
2)
Rezystywność stali
\( \varrho = \frac{1}{\sigma} \)
\( \varrho = \frac{1}{7\cdot 10^6} (\Omega\cdot m) = ...\)
Konduktywność (przewodność właściwa) jest odwrotnością rezystywności i odwrotnie rezystywność jest odwrotnością konduktywności.
\( \sigma = \frac{1}{\varrho}, \)
\( \varrho = \frac{1}{\sigma}. \)
\( R = \frac{1}{\sigma}\cdot \frac{l}{S} \)
\( l = R \cdot \sigma \cdot S \)
\( S = \pi \cdot \frac{d^2}{4} \)
2)
Rezystywność stali
\( \varrho = \frac{1}{\sigma} \)
\( \varrho = \frac{1}{7\cdot 10^6} (\Omega\cdot m) = ...\)