Oszacować błąd względny i bezwzględny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Danivil
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 gru 2020, 23:27
Płeć:

Oszacować błąd względny i bezwzględny

Post autor: Danivil »

Oszacuj błąd względny i bezwzględny popełniony przy obliczaniu zasięgu rzutu ukośnego, jeżeli prędkość początkowa ciała wynosi: Vo=100 +- 1[m/s], zaś kąt wyrzutu alfa = 30 +- [1 ° ]. Przyjąć, że wartość przyspieszenia grawitacyjnego można odczytać z tablic z dużą dokładnością. Opór powietrza pominąć. Zasięg rzutu określa wzór: s=(Vo^2 *sin2α) / g.
ODPOWIEDZ