Oblicz energię wyemitowaną przez źródło dźwięku, jaka w czasie \(t=4s\) przeszła przez powierzchnie \(S=3m^2\), jeśli natężenie fali wyniosło \(I=0,25 \cdot 10^{-6} \frac{W}{m^2} \)
Piszczałka zamknięta z jednej strony wytwarza dźwięk o podstawowej częstotliwości 300Hz. Wskaż kolejne dwie częstotliwości harmoniczne
zadania fala mechaniczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: zadania fala mechaniczna
Otwieramy podrecznik lub jesli go nie mamy: http://e-fizyka.info/index.php?t=13&id= ... Piszczalki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: zadania fala mechaniczna
czyli: \(f_k= \frac{2k+1}{2}\)
\(f_1= \frac{3}{2} \cdot 300=450\) i już jest problem bo nie ma takiej odpowiedzi
są
A. 600 Hz, 900 Hz
B. 600 Hz, 1200 Hz
C. 900 Hz, 1500 Hz
D. 900 Hz, 1800 Hz
\(f_1= \frac{3}{2} \cdot 300=450\) i już jest problem bo nie ma takiej odpowiedzi
są
A. 600 Hz, 900 Hz
B. 600 Hz, 1200 Hz
C. 900 Hz, 1500 Hz
D. 900 Hz, 1800 Hz
Re: zadania fala mechaniczna
A jak zrobić 1. zadanie
Miałem że \( I= \frac{P}{S} \)i z tego P \(P= \frac{W}{t} \)
ale to jest źle.
Miałem że \( I= \frac{P}{S} \)i z tego P \(P= \frac{W}{t} \)
ale to jest źle.