Do rurki szklanej w kształcie litery U nalano wody, a następnie nafty. Obliczyć ciężar właściwy nafty, jeżeli wysokość słupka nafty powyżej powierzchni zetknięcia wynosi 981 mm, a wysokość słupka wody 812 mm.
Odpowiedź to 8120 N/m^3. W rozwiązaniu zadania jest też podane, że h1γ1=h2d2g, gdzie:
h1 - wysokość słupka nafty
γ1 - ciężar właściwy słupka nafty
h2 - wysokość słupka wody
d2 - gęstość wody
g - przyspieszenie ziemskie
Po uproszczeniu równania uzyskujemy, że iloczyn wysokości słupka jednej cieczy i jej gęstości musi być równy iloczynowi wysokości słupka drugiej cieczy i jej gęstości, i moim pytaniem jest: Czy jest to prawdziwy warunek cieczy, gdy wlewamy je do jednego naczynia i się nie mieszają czy skąd to wynika?
Ciśnienie - zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Ciśnienie - zadanie
Ciężar słupa nafty jest równy ciężarowi słupa wody ponad miejscem styku nafta-woda.
\(Q_1=Q_2\\
m_1g=m_2g\\
\rho_1V_1g=\rho_2V_2g\\
\rho_1h_1Sg=\rho_2h_2Sg\\
h_1\gamma_1S=h_2\gamma_2S\\
\gamma_1= \frac{h_2\gamma_2}{h_1} \)
\(Q_1=Q_2\\
m_1g=m_2g\\
\rho_1V_1g=\rho_2V_2g\\
\rho_1h_1Sg=\rho_2h_2Sg\\
h_1\gamma_1S=h_2\gamma_2S\\
\gamma_1= \frac{h_2\gamma_2}{h_1} \)
Re: Ciśnienie - zadanie
Ale czemu ciężary muszą być równe? Co w sytuacji, gdy w rzeczywistości nalałbym trochę wody i bardzo dużo oliwy? Wtedy te ciężary nie będą sobie chyba równe, bo jednego będzie więcej, a drugiego dużo mniej?
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ciśnienie - zadanie
Nie ciężary tylko ciśnienia na dowolnie wybranym poziomie ale przy założeniu, że przekroje ramion są jednakowe, to sprowadza się to do równości ciężarów. Taka U-rurka działa podobnie jak waga. Więcej (wyższy słupek) będzie cieczy o mniejszej gęstości ale wagi będą te same w obu ramionach.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl