Cześć,
spotkałem się ostatnio z zadaniem, którego treść znajduje się poniżej i mam z nim problem. Czy mógłbym prosić o pomoc?
Mol jednoatomowego gazu doskonałego podlega przemianie ze stanu o temperaturze T1 = 300 K do stanu, w którym jego temperatura zmniejszyła się trzykrotnie, a objętość wzrosła dwukrotnie. Oblicz ciepło dostarczone do gazu. Wiadomo, że w omawianej przemianie ciśnienie nie spada poniżej wartości początkowej i otoczenie wykonuje minimalną pracę nad gazem.
Odp.: Q = 2,5*R*T1.
Termodynamika - Oblicz ciepło dostarczone do gazu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1546
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Termodynamika - Oblicz ciepło dostarczone do gazu.
Ilość ciepła dostarczonego do gazu jednoatomowego
\( Q=\frac{3}{2}\cdot 1 \cdot R\cdot \Delta T + W\)
Praca \( W = p\cdot \Delta V\)
\( p\cdot \Delta V= ...\)
Odpowiedź:
\( Q = 2,5\cdot R \cdot \Delta T. \)
\( Q=\frac{3}{2}\cdot 1 \cdot R\cdot \Delta T + W\)
Praca \( W = p\cdot \Delta V\)
\( p\cdot \Delta V= ...\)
Odpowiedź:
\( Q = 2,5\cdot R \cdot \Delta T. \)