Prędkość pocisku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tacka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 mar 2021, 07:54
Podziękowania: 1 raz

Prędkość pocisku

Post autor: tacka »

Dzień dobry
Życie zaskoczyło i okazuje się, że potrzebna mi będzie fizyka :) Pomijając, że muszę uczyć się od zera, to obecnie mam problem z następującym zadaniem:
W pudełko z piaskiem o masie m1=4kg, swobodnie zawieszone na nici, uderza pocisk o masie m2=10g i grzęźnie w nim. Odległość od punktu zaczepienia nici do środka masy pudełka wynosi l=1m. Oblicz prędkość pocisku, jeżeli na skutek uderzenia pudełko odchyliło się od położenia równowagi tak, że nitka tworzyła z pionem kąt a=60o.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prędkość pocisku

Post autor: kerajs »

Układ pocisk pudełko podniósł się o \(h=l-l\cos \alpha\) czyli o \(h=0,5 \ m\). Z zasady zachowania energii:
\( \frac{mv^2}{2}=mgh \ \ \So \ \ v= \sqrt{2gh}\)
z zasady zachowania pędu:
\(m_2v_p=(m_1+m_2)v\)
Stąd:
\(v_p= \frac{m_1+m_2}{m_2} \sqrt{2gl(1-\cos \alpha )} \)
tacka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 mar 2021, 07:54
Podziękowania: 1 raz

Re: Prędkość pocisku

Post autor: tacka »

g to jest przyspieszenie ziemskie? 9.81? Czyli wynik to 1255 na sekundę?
ODPOWIEDZ