5 zadań z kinetyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
eltocram
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 mar 2021, 14:40

5 zadań z kinetyki

Post autor: eltocram »

1. Cialo na drodze 5km poruszało się z prędkością 110km/s. Oblicz
czas w jakim ciało pokonało tę drogę oraz wartość jego
przyspieszenia.
2. Oblicz stosunek przyspieszeń, jeżeli wiadomo, że stosunek
promieni okręgów wynosi 2:5, a stosunek częstotliwości 3:4.
3. Dwa samochody wyjechały z miasta A w te samą stronę.
Pierwszy samochód jechał ze stałą szybkością 82km/h a drugi z
szybkością 51 km/h. Po upływie 30min pierwszy samochód się
zatrzymał i zaczekał na drugi pojazd. Jak daleko był drugi
samochód od pierwszego w momencie, gdycen pierwszy się
zatrzymał.
4. Jaki jest stosunek dróg przebytych przez dwa ciała, jeżeli
wiadomo, że jednocześnie rozpoczęły ruch jednostajnie
przyspieszony a stosunek ich przyspieszenia wynosił 3:5, a
stosunek czasów trwania ruchu 1:4.
5.Oblicz z jakiej wysokości ciało zaczęło spadać, jeżeli wiadomo,
że swobodnie spadające ciało po upływie 3s znajdowało się na
wysokości 45m.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: 5 zadań z kinetyki

Post autor: kerajs »

1.
\(a=0 \ \frac{m}{s^2} \\ t= \frac{5}{110} \ s \)
2.
Niepełna treść
3.
\(s=(82-51) \cdot \frac{1}{2} \ \ km\)
4.
\( \frac{ \frac{a_1t_1^2}{2} }{\frac{a_2t_2^2}{2}}= \frac{a_1}{a_2} ( \frac{t_1}{t_2} )^2= \frac{3}{5}( \frac{1}{4})^2 \)
5.
\(h=45+ \frac{9,81 \cdot 3^2}{2} \ m \)
eltocram
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 mar 2021, 14:40

Re: 5 zadań z kinetyki

Post autor: eltocram »

kerajs pisze: 15 mar 2021, 15:23 1.
\(a=0 \ \frac{m}{s^2} \\ t= \frac{5}{110} \ s \)
2.
Niepełna treść
3.
\(s=(82-51) \cdot \frac{1}{2} \ \ km\)
4.
\( \frac{ \frac{a_1t_1^2}{2} }{\frac{a_2t_2^2}{2}}= \frac{a_1}{a_2} ( \frac{t_1}{t_2} )^2= \frac{3}{5}( \frac{1}{4})^2 \)
5.
\(h=45+ \frac{9,81 \cdot 3^2}{2} \ m \)
potrzebowałym również obliczenia wszystkie do tego
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: 5 zadań z kinetyki

Post autor: kerajs »

To są wszystkie obliczenia.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: 5 zadań z kinetyki

Post autor: korki_fizyka »

kinetyka :?: to mi się kojarzy z reakcjami chemicznymi albo rehabilitacją
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1542
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: 5 zadań z kinetyki

Post autor: janusz55 »

Nie produkujmy nieuków!
ODPOWIEDZ