Zadanie z dynamiki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 mar 2021, 18:17
- Płeć:
Zadanie z dynamiki
Na podłodze pociągu leży walizka o masie \(m = 5 \text{ kg}\). Pociąg rusza z przyspieszeniem \(a = 6 \text{ m/s}^2\). Z jakim przyspieszeniem względem pociągu będzie się poruszała walizka, jeśli współczynnik tarcia między nią a podłogą pociągu wynosi \(f = 0,05\)?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, 18:26 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z dynamiki
1. Wyznacz siłę wypadkową działającą na walizkę
2. oblicz przyspieszenie walizki
3. porównaj z przyspieszeniem pociągu
2. oblicz przyspieszenie walizki
3. porównaj z przyspieszeniem pociągu
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl