Klocek porusza się bez tarcia po poziomej powierzchni.Klocek po odciagnięciu i puszczeniu swobodnie wykonuje ruch harmoniczny.Gdy klocek znajduje się w punkcie x= 1 cm jego energia kinetyczna wynosi 7J a energia potencjalna sprężystości jest równa 3 J. Oblicz
Energie kinetyczna układu w punkcie x= O
Energię potencjalna sprężystości w punkcie x=- 1 cm
Energie potencjalna sprężystości gdy klocek znajduje się w punkcie x= -xm
Energia układu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia układu
Potrzebna jest do tego jeszcze sprężyna
znasz wzory na energie
\(E_k(x=0) = E_{całkowita} = \frac{kA^2}{2} = 7+3=10\ J\)
musisz popracować nad treścią zamieszczanych zadań, bo nie wiadomo o co dalej chodzi.
znasz wzory na energie
\(E_k(x=0) = E_{całkowita} = \frac{kA^2}{2} = 7+3=10\ J\)
musisz popracować nad treścią zamieszczanych zadań, bo nie wiadomo o co dalej chodzi.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl