Z oporników o wartości R=6Ω każdy zbudowano obwód jak na rysunku. Znajdź opór wypadkowy
układu względem punktów A i C.
Odpowiedź R=3,75Ω
Zdjęcie obwodu: https://iv.pl/image/fizykazadanie.Gt3k1qD
Z góry dziękuję za pomoc
Opór zastępczy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lut 2021, 18:25
- Podziękowania: 2 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Opór zastępczy
źle przerysowałeś ten obwód
https://iv.pl/image/fizkyapisz.Gt3k7GB
https://iv.pl/image/fizkyapisz.Gt3k7GB
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lut 2021, 18:25
- Podziękowania: 2 razy
Re: Opór zastępczy
To jest skan z książki. Na innym forum zadałem pytanie o identycznej treści ale innym obwodzie, moim zdaniem trudniejszym. A skoro tam nikt nie pomógł to przyszedłem tutaj z zadaniem o podobnym problemie, ale chyba mniej skomplikowanym
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lut 2021, 18:25
- Podziękowania: 2 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Opór zastępczy
i co nadal masz problem z połączeniami
zrób z tego mieszane
PS tu się nie wkleja linków do stron, które po tygodniu znikają, bo post trafia do kosza
przeczytaj regulamin zanim coś jeszcze wkleisz
zrób z tego mieszane
PS tu się nie wkleja linków do stron, które po tygodniu znikają, bo post trafia do kosza
przeczytaj regulamin zanim coś jeszcze wkleisz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Opór zastępczy
\( R_{1-2} = R_{1} + R_{2} \) - połączenie szeregowe
\( R_{1-2} = 6(\Omega) + 6(\Omega) = 12(\Omega) \)
\(\frac{1}{R_{1-2-3}} = \frac{1}{R_{1-2}} + \frac{1}{R_{3}} \) - połączenie równoległe
\( R_{1-2-3} = \frac{R_{1-2} \cdot R_{3}}{R_{1-2}+R_{3}} = \frac{12 (\Omega)\cdot 6 (\Omega)}{12 (\Omega)+ 6(\Omega)}= \frac{72}{18} \Omega = 4\Omega.\)
\( R_{AB} = R_{1-2-3}+R_{4} \) - połączenie szeregowe
\( R_{AB} = 4 (\Omega) + 6 (\Omega) = 10 \Omega \)
\( \frac{1}{R_{AC}} = \frac{1}{R_{AB}} + \frac{1}{R_{5}}\) - połączenie równoległe
\( R_{AC} = \frac{R_{AB}\cdot R_{5}}{R_{AB} + R_{5}} \)
\( R_{AC} = \frac{10(\Omega) \cdot (6\Omega)}{10(\Omega) + 6(\Omega)}= \frac{60}{16}\Omega = \frac{15}{4} \Omega = 3\frac{3}{4}\Omega \)
\( R_{1-2} = 6(\Omega) + 6(\Omega) = 12(\Omega) \)
\(\frac{1}{R_{1-2-3}} = \frac{1}{R_{1-2}} + \frac{1}{R_{3}} \) - połączenie równoległe
\( R_{1-2-3} = \frac{R_{1-2} \cdot R_{3}}{R_{1-2}+R_{3}} = \frac{12 (\Omega)\cdot 6 (\Omega)}{12 (\Omega)+ 6(\Omega)}= \frac{72}{18} \Omega = 4\Omega.\)
\( R_{AB} = R_{1-2-3}+R_{4} \) - połączenie szeregowe
\( R_{AB} = 4 (\Omega) + 6 (\Omega) = 10 \Omega \)
\( \frac{1}{R_{AC}} = \frac{1}{R_{AB}} + \frac{1}{R_{5}}\) - połączenie równoległe
\( R_{AC} = \frac{R_{AB}\cdot R_{5}}{R_{AB} + R_{5}} \)
\( R_{AC} = \frac{10(\Omega) \cdot (6\Omega)}{10(\Omega) + 6(\Omega)}= \frac{60}{16}\Omega = \frac{15}{4} \Omega = 3\frac{3}{4}\Omega \)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Opór zastępczy
Bonus:
a) https://iv.pl/image/fizykazadanie.Gt3k1qD
\(R_{AB}=6 \ \Omega \)
b) https://iv.pl/image/fizkyapisz.Gt3k7GB
\(R_{AC}=3 \ \Omega \)
a) https://iv.pl/image/fizykazadanie.Gt3k1qD
\(R_{AB}=6 \ \Omega \)
b) https://iv.pl/image/fizkyapisz.Gt3k7GB
\(R_{AC}=3 \ \Omega \)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Opór zastępczy
Nie wiem co tu kolega janusz liczył, wygląda mi to na jakiś odlotjanusz55 pisze: ↑03 mar 2021, 23:01 \( R_{1-2} = R_{1} + R_{2} \) - połączenie szeregowe
\( R_{1-2} = 6(\Omega) + 6(\Omega) = 12(\Omega) \)
\(\frac{1}{R_{1-2-3}} = \frac{1}{R_{1-2}} + \frac{1}{R_{3}} \) - połączenie równoległe
\( R_{1-2-3} = \frac{R_{1-2} \cdot R_{3}}{R_{1-2}+R_{3}} = \frac{12 (\Omega)\cdot 6 (\Omega)}{12 (\Omega)+ 6(\Omega)}= \frac{72}{18} \Omega = 4\Omega.\)
\( R_{AB} = R_{1-2-3}+R_{4} \) - połączenie szeregowe
\( R_{AB} = 4 (\Omega) + 6 (\Omega) = 10 \Omega \)
\( \frac{1}{R_{AC}} = \frac{1}{R_{AB}} + \frac{1}{R_{5}}\) - połączenie równoległe
\( R_{AC} = \frac{R_{AB}\cdot R_{5}}{R_{AB} + R_{5}} \)
\( R_{AC} = \frac{10(\Omega) \cdot (6\Omega)}{10(\Omega) + 6(\Omega)}= \frac{60}{16}\Omega = \frac{15}{4} \Omega = 3\frac{3}{4}\Omega \)
kerajs podał prawidłowe rozwiązanie tego banalnego schematukerajs pisze: ↑04 mar 2021, 00:34 Bonus:
a) https://iv.pl/image/fizykazadanie.Gt3k1qD
\(R_{AB}=6 \ \Omega \)
b) https://iv.pl/image/fizkyapisz.Gt3k7GB
\(R_{AC}=3 \ \Omega \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl