Ciężarek o masie 50g powieszono na sprężynie, w wyniku czego wychylił się on o 1cm z położenia równowagi. Oblicz wychylenie tego ciężarka, gdyby powieszono go na czterech takich samych połączonych raz szeregowo, a innym razem równolegle.
Doszedłem do pewnego równania na "k", w połączeniu szeregowym i nie wiem co dalej począć
Fizyka, sprężyny, ruch drgający
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka, sprężyny, ruch drgający
podstawić
\(F = kx\)
\(Q = F \rightarrow k = \frac{mg}{x}\)
\(F = kx\)
\(Q = F \rightarrow k = \frac{mg}{x}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka, sprężyny, ruch drgający
Podobno doszedłeś do "pewnego równania", to się nim pochwal!
http://www.mif.pg.gda.pl/pl/download/La ... z63_01.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=fF5HjKaQCfw
https://www.youtube.com/watch?v=5g5PGGpwoOQ
http://www.mif.pg.gda.pl/pl/download/La ... z63_01.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=fF5HjKaQCfw
https://www.youtube.com/watch?v=5g5PGGpwoOQ
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Fizyka, sprężyny, ruch drgający
doszedłem do równania z tego iż x1=F/k1 , x2=F/k2 , itd.
k= k1k2k3k4/k2k3k4 + k1k3k4 + k1k2k4 + k1k2k3
Nie wiem czy to jest dobrze i dalej nie wiem jak wyliczyć z tego x, podstawiając do wzoru F=kx
k= k1k2k3k4/k2k3k4 + k1k3k4 + k1k2k4 + k1k2k3
Nie wiem czy to jest dobrze i dalej nie wiem jak wyliczyć z tego x, podstawiając do wzoru F=kx
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka, sprężyny, ruch drgający
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl