Grawitacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asap
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 mar 2021, 17:58
Podziękowania: 3 razy

Grawitacja

Post autor: asap »

Satelita krążący wokół Ziemi po orbicie kołowej o promieniu równym 3Rz w wyniku awarii silników sterujących i uruchomienia silników hamujących został całkowicie zatrzymany. Oblicz prędkość, z jaką uderzy w powierzchnię Ziemi. Pomiń wpływ sił oporów ruchu w atmosferze ziemskiej. Ziemia ma masę 6 × 10^24kg i promień 6370km.
Wiem, że odpowiedź wynosi V=9150m/s.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Grawitacja

Post autor: korki_fizyka »

ZZEnergii: \(\Delta E_K = \Delta E_p\), gdzie \(E_p = -\frac {GMm}{r}\)
wzór na\( E_k\) chyba znasz? :wink:
Ostatnio zmieniony 02 mar 2021, 20:05 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
asap
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 mar 2021, 17:58
Podziękowania: 3 razy

Re: Grawitacja

Post autor: asap »

korki_fizyka pisze: 02 mar 2021, 19:36 ZZEnergii: \(\Delta E_K = \Delta E_p\), gdzie \(E_p = -\frac {GM}{r}\)
wzór na\( E_k\) chyba znasz? :wink:
Udało się! Dziękuję ślicznie. ^^
ODPOWIEDZ