Kamerton wytwarza drgania o częstotliwości równej 1kHz. Wzmocnienie dźwięku nastąpi pod przystawieniu kamertonu do otwartej z obu stron rury o długości?
Hej, ktoś pomoże?
zadanie - wzmocnienie dźwięku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: zadanie - wzmocnienie dźwięku
w otwartej rurze powstanie fala stojąca
Ostatnio zmieniony 01 mar 2021, 19:23 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: zadanie - wzmocnienie dźwięku
zgadza się , coś próbuję policzyć ale nie wychodzi dobra odpowiedź
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: zadanie - wzmocnienie dźwięku
\(L = \frac{n v}{2f} =\), n = 1,2,3..jest kilka prawidłowych odpowiedzi
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1546
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: zadanie - wzmocnienie dźwięku
Dla rury obustronnie otwartej rezonans występuje dla długości fali dźwiękowej:
\( \lambda_{n} = \frac{2}{n}\cdot L, \ \ n=1,2,3,.. \ \ (1) \)
Długość fali dźwiękowej
\( \lambda = \frac{v_{dźw.}}{f} \ \ (2) \)
Z równań \( (1), \ \ (2) \) wyznaczamy długość rury \( L.\)
\( \lambda_{n} = \frac{2}{n}\cdot L, \ \ n=1,2,3,.. \ \ (1) \)
Długość fali dźwiękowej
\( \lambda = \frac{v_{dźw.}}{f} \ \ (2) \)
Z równań \( (1), \ \ (2) \) wyznaczamy długość rury \( L.\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: zadanie - wzmocnienie dźwięku
pół godziny później napisać to samo, jak to nazwać ?
jak to zinterpretować ?
megalomania czy nabijanie sobie postów
obstawiam to pierwsze a wy
jak to zinterpretować ?
megalomania czy nabijanie sobie postów
obstawiam to pierwsze a wy
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl