1. Ciało poruszało się z prędkością 400m/s ruchem jednostajnie
opóźnionym. Oblicz czas poruszania się ciała na drodze 5m.
Przyjmij, że prędkość końcowa wyniosła 0m/s.
2. Pojazd rozpoczyna ruch z przyspieszeniem 2a. Jaką droge
przebędzie pojazd do momentu, gdy jego prędkość będzie równa
3v.
Pomoc z 2 zadaniami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1544
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Pomoc z 2 zadaniami
Zadanie 1
Przyśpieszenie ciała
\( a = \frac{0 -400}{t} = -\frac{400}{t}\)
Droga przebyta przez ciało
\( s = 400\cdot t - \frac{400}{t}\cdot \frac{t^2}{2} \)
\( 5 = 400\cdot t -200 \cdot t\)
\( 5 = 200 t \)
\( t = \frac{5}{200} s = \frac{1}{40} s.\)
Zadanie 2
Z wartości przyśpieszenia obliczamy czas ruchu pojazdu
\( 2a = \frac{3v -v}{t} = \frac{2v}{t} \)
\( a = \frac{v}{t} \)
\( t = \frac{v}{a} \)
Droga \( s \) pojazdu
\( s = v \cdot \frac{v}{a} + 2a\cdot \frac{1}{2}\cdot \frac{v^2}{a^2} = \frac{v^2}{a} + \frac{v^2}{a} = 2\cdot \frac{v^2}{a}.\)
Przyśpieszenie ciała
\( a = \frac{0 -400}{t} = -\frac{400}{t}\)
Droga przebyta przez ciało
\( s = 400\cdot t - \frac{400}{t}\cdot \frac{t^2}{2} \)
\( 5 = 400\cdot t -200 \cdot t\)
\( 5 = 200 t \)
\( t = \frac{5}{200} s = \frac{1}{40} s.\)
Zadanie 2
Z wartości przyśpieszenia obliczamy czas ruchu pojazdu
\( 2a = \frac{3v -v}{t} = \frac{2v}{t} \)
\( a = \frac{v}{t} \)
\( t = \frac{v}{a} \)
Droga \( s \) pojazdu
\( s = v \cdot \frac{v}{a} + 2a\cdot \frac{1}{2}\cdot \frac{v^2}{a^2} = \frac{v^2}{a} + \frac{v^2}{a} = 2\cdot \frac{v^2}{a}.\)