Witam! Czy mógłby ktoś pomóc mi z tymi zadaniami? Wyjaśnienia rozwiązań miłe widziane
1. Kulę o masie 1,0 kg i promieniu 0,5 m przymocowano do jednego z końców pręta o znikomo małej masie i długości 3 m. Układ obraca się w próżni w płaszczyźnie poziomej, dookoła
pionowej osi, z częstotliwością 400 obrotów na minutę. Następnie, po włączeniu nadmuchu powietrza, na wirujący początkowo z taką prędkością kątową układ zaczyna działać siła oporu powietrza o wartości 0,15 N. Siła działa na kulę w kierunku przeciwnym do kierunku jej ruchu. Jaka jest moc siły oporu powietrza po upływie 100,0 s licząc od momentu, w którym zaczęła ona działać?
2. Sportowiec na siłowni działa na pedały roweru ze stałą siłą 50 N, aby utrzymać stałą częstotliwość obrotów koła równą 10 obr/s. Ramiona pedałów mają długość 30 cm. Jaką moc dostarcza rowerowi sportowiec?
3. Rowerzysta nadaje kołom roweru częstotliwość obrotów równą 3,0 obr/s. Jeśli zacznie hamować, zmniejszając prędkość kątową z opóźnieniem 0,3obr/s2 to po jakim czasie rower się zatrzyma?
4. Załóżmy, że mały pyłek kurzu spadł na płytę CD. Jeśli szybkość wirowania płyty CD wynosi 500 obr/min, a pyłek upadł w odległości 4,3 cm od środka płyty, to jaką całkowitą drogę pokonał pyłek w ciągu 3 minut? (Załóż, że pyłek leży cały czas w tej samej odległości od środka płyty).
5. Tarcza szlifierki o masie 50 kg i promieniu 0,8 m dzięki pracy silnika utrzymuje stałą częstotliwość obrotów wynoszącą 4,0 obr/s, podczas gdy do jej krawędzi dociskany jest nóż. Nóż dociskany jest z siłą 5,0 N, a współczynnik tarcia kinetycznego między tarczą a ostrzem wynosi 0,8. Jaką moc dostarcza silnik, jeśli tarcza szlifierki utrzymuje stałą prędkość kątową?
Fizyka - kilka zadań z ruchu obrotowego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka - kilka zadań z ruchu obrotowego
Dlaczego zadania umieściłaś w dziale "ALGEBRA"
3)Definicja przyspieszenia/opóźnienia kątowego: \( \epsilon = \frac{\Delta \omega}{\Delta t}\) wystarczy przekształcić i podstawić.
4) Droga \( s = n\cdot 2\pi r\), gdzie \(n\) -ilość obrotów
3)Definicja przyspieszenia/opóźnienia kątowego: \( \epsilon = \frac{\Delta \omega}{\Delta t}\) wystarczy przekształcić i podstawić.
Spoiler
\(t = 20\pi \)[s]
Spoiler
\(n = \frac{t}{T} = tf =1500\)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2021, 12:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Powód: poprawa kodu
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1543
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Fizyka - kilka zadań z ruchu obrotowego
Zadanie 2
Prędkość kątowa
\( \omega = ...\frac{rad}{s} \)
Moment siły
\( \tau = F \cdot r \perp = ... N \cdot m\)
Moc
\( P = \tau \cdot \omega =... W.\)
Prędkość kątowa
\( \omega = ...\frac{rad}{s} \)
Moment siły
\( \tau = F \cdot r \perp = ... N \cdot m\)
Moc
\( P = \tau \cdot \omega =... W.\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1543
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Fizyka - kilka zadań z ruchu obrotowego
Zadanie 5
\( \tau = F\perp r = \mu_{k}\cdot N \cdot r =... N\cdot m. \)
\( \omega = 2\pi \cdot 4 = ... \frac{rad}{s}\)
\( P = \tau \cdot \omega = ... W\)
\( \tau = F\perp r = \mu_{k}\cdot N \cdot r =... N\cdot m. \)
\( \omega = 2\pi \cdot 4 = ... \frac{rad}{s}\)
\( P = \tau \cdot \omega = ... W\)