Jednorodny pręt AB o długości 1 = 40cm opiera się końcem A o chropowatą ścianę i jest utrzymywany w
równowadze za pomocą nieważkiej nici CD. Obliczyć siłę naciągu liny jeżeli, współczynnik tarcia ślizgowego
między końcem A pręta a ścianą = 0.3, BC = 15 cm, AD = 25 cm, a najmniejszy kąt a w warunkach
równowagi jest równy 45°.
Zadanie z mechaniki pret
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Zadanie z mechaniki pret
Zakładamy, że linka jest nierozciągliwa.
W układzie pręt-linka- ściana w warunku równowagi działają:
- pozioma siła reakcji ściany w punkcje \( \vec{F}, \)
- siła naciągu linki \( \vec{S}, \)
- siła ciężkości pręta \( \vec{G}. \)
Równania wynikające z warunku równowagi:
\( \uparrow \ \ S\cos(45^{o}) - G = 0. \)
\( \rightarrow \ \ F \cdot f - S\cdot \cos(45^{o}) = 0, \)
\( \curvearrowleft C: \ \ |AD|\cdot F - \left(\frac{l}{2} -|CB|\right)\cdot \cos(45^{o}) \cdot G = 0. \)
W układzie pręt-linka- ściana w warunku równowagi działają:
- pozioma siła reakcji ściany w punkcje \( \vec{F}, \)
- siła naciągu linki \( \vec{S}, \)
- siła ciężkości pręta \( \vec{G}. \)
Równania wynikające z warunku równowagi:
\( \uparrow \ \ S\cos(45^{o}) - G = 0. \)
\( \rightarrow \ \ F \cdot f - S\cdot \cos(45^{o}) = 0, \)
\( \curvearrowleft C: \ \ |AD|\cdot F - \left(\frac{l}{2} -|CB|\right)\cdot \cos(45^{o}) \cdot G = 0. \)