Zadanie- ruch po okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie- ruch po okręgu
Ciało porusza sie po okregu o \( r = 1m\) tak ze w pewnej chwili kat pomiędzy wektorem prędkości a wektorem przyspieszenia wynosi \(135^\circ\) . Wartość całkowitego przyspieszenia wynosi \(\sqrt2 m/s^2\) .Ile wynosi wartość przyspieszenia?
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie- ruch po okręgu
całkowitego
przykład 4.12
przykład 4.12
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1424
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 387 razy
Re: Zadanie- ruch po okręgu
Teraz zadanie ma sens. Jak można liczyć wartość przyśpieszenia całkowitego, skoro dana jest jego wartość w treści zadania.
1.
Obliczamy wartość przyśpieszenia normalnego \( a_{n} =... \) - rzut wektora przyśpieszania całkowitego na promień okręgu.
2.
Obliczmy wartość prędkości \( v \) ruchu ciała po okręgu ze wzoru
\( a_{n} = \frac{v^2}{r}.\)
1.
Obliczamy wartość przyśpieszenia normalnego \( a_{n} =... \) - rzut wektora przyśpieszania całkowitego na promień okręgu.
2.
Obliczmy wartość prędkości \( v \) ruchu ciała po okręgu ze wzoru
\( a_{n} = \frac{v^2}{r}.\)
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie- ruch po okręgu
Bez sensu? Takich zadań testowych z fizyki są tysiące.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl