Zadanie - kula

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sooot
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2021, 19:49
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Zadanie - kula

Post autor: Sooot »

Wykonując pewną pracę rozpędzono kulę wykonaną z jednorodnego materiału, do prędkości
\(V\). Jaką prędkość miałaby kula w przypadku, gdyby jednocześnie
2 razy zmniejszyć promień i 2 razy zwiększyć jej gęstość?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie - kula

Post autor: panb »

Sooot pisze: 06 lut 2021, 16:58 Wykonując pewną pracę rozpędzono kulę wykonaną z jednorodnego materiału, do prędkości
\(V\). Jaką prędkość miałaby kula w przypadku, gdyby jednocześnie
2 razy zmniejszyć promień i 2 razy zwiększyć jej gęstość?
\(m'= \frac{4}{3}\pi \left( \frac{r}{2} \right)^3\cdot 2\rho= \left( \frac{4}{3}\pi r^3\rho \right) \cdot \frac{1}{4}= \frac{1}{4}m \\
\frac{mv^2}{2}= \frac{m'x^2}{2} \So x^2= \frac{m}{m'} \cdot v^2 =4v^2 \)


I już znasz odpowiedź.

P.S. Z przyzwyczajenia i na chłopski rozum używam małego v do prędkości, dużego V do objętości.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie - kula

Post autor: korki_fizyka »

Uwzględniając ruch obrotowy kuli, będzie miała 2x większą prędkość.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ