Indukcja magnetyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ZnajomyZnajomego
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2021, 18:46

Indukcja magnetyczna

Post autor: ZnajomyZnajomego »

W polu elektrostatycznym ładunku punktowego +Q porusza się cząstka o ładunku -q po torze kołowym o promieniu r z prędkością v styczną do okręgu. Oblicz wartość i kierunek wektora indukcji B w początku układu odniesienia.
Dane:
r=10mm
q= 1 C
v=10 \(\frac{m}{s}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Indukcja magnetyczna

Post autor: korki_fizyka »

A gdzie jest ten początek :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ZnajomyZnajomego
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2021, 18:46

Re: Indukcja magnetyczna

Post autor: ZnajomyZnajomego »

Układ zaczyna się od ładunku +Q
Ostatnio zmieniony 03 lut 2021, 13:35 przez ZnajomyZnajomego, łącznie zmieniany 1 raz.
ZnajomyZnajomego
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2021, 18:46

Re: Indukcja magnetyczna

Post autor: ZnajomyZnajomego »

Myśle aby to amperem zrobić ale nie wiem dokładnie jak. Ewentualnie może jakoś wpleść siłe dośrodkową aby obliczyć warość +Q ale nie wiem po co mi to by było potrzebne.
ZnajomyZnajomego
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2021, 18:46

Re: Indukcja magnetyczna

Post autor: ZnajomyZnajomego »

Ładunek q porusza się w płaszczyźnie XY przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1532
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 400 razy

Re: Indukcja magnetyczna

Post autor: janusz55 »

Jakie siły działają na cząstkę w polu elektrostatycznym ładunku punktowego \( +Q ?\)

Jaki warunek musi być spełniony, aby cząstka poruszała się po torze kołowym ruchem jednostajnym ?
ZnajomyZnajomego
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2021, 18:46

Re: Indukcja magnetyczna

Post autor: ZnajomyZnajomego »

janusz55 pisze: 03 lut 2021, 13:05 Jakie siły działają na cząstkę w polu elektrostatycznym ładunku punktowego \( +Q ?\)

Jaki warunek musi być spełniony, aby cząstka poruszała się po torze kołowym ruchem jednostajnym ?
Ładunki oddziałują na siebie "prawo Coulomba" i ta siła jest równa sile dośrodkowej.
Jaki to ma związek z Indukcją magnetyczną?
ZnajomyZnajomego
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2021, 18:46

Re: Indukcja magnetyczna

Post autor: ZnajomyZnajomego »

ZnajomyZnajomego pisze: 03 lut 2021, 13:24
janusz55 pisze: 03 lut 2021, 13:05 Jakie siły działają na cząstkę w polu elektrostatycznym ładunku punktowego \( +Q ?\)

Jaki warunek musi być spełniony, aby cząstka poruszała się po torze kołowym ruchem jednostajnym ?
Ładunki oddziałują na siebie "prawo Coulomba" i ta siła jest równa sile dośrodkowej.
Jaki to ma związek z Indukcją magnetyczną?
Czy siła ta jest równa również sile Lorentza przez co możemy skorzystać z
\( \vec{L} =q* \vec{v} \times \vec{B} \)
i reguły prawej dłoni?
ODPOWIEDZ