Uczniowie podczas szkolnego doświadczenia wyznaczali wartość siły tarcia działającej na klocek poruszający się po powierzchni stołu. ciężar wiszącego obciążnika wyniósł 1,6N. Z powodu sił oporu działających na bloczek, przez który przerzucono linkę, wartość siły ciągnącej klocek wynosił 1,4N. Klocek poruszał się ze stałą prędkością.
A) wyznacz wartość siły tarcia działającej na klocek
B) wyznacz wartość siły naciągu pionowej części linki
Bardzo proszę o rozwiązanie albo nakierowanie bo muszę to mieć na dziś wieczorem.
Zadanie dynamika, siła tarcia klocka i siła naciągu pionowej części linki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie dynamika, siła tarcia klocka i siła naciągu pionowej części linki
T = 1,4 N
dalej sam
dalej sam
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zadanie dynamika, siła tarcia klocka i siła naciągu pionowej części linki
siła ciągnąca klocek 1,4 N + tarcie 1,4 N =2,8 N to jest odpowiedź na pytanie o wartość siły naciągu pionowej części linki? Jestem zielony w temacie i wątpię że sobie z tym poradzę.
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Zadanie dynamika, siła tarcia klocka i siła naciągu pionowej części linki
"Zadanie muszę mieć dziś wieczorem?"
Postaraj się też sam włączyć swoje myślenie.
Nie można wątpić w siebie.
Jakie siły działają na ciężarek i jakie na klocek ? Zakładamy, że linka jest nierozciągliwa.
Postaraj się też sam włączyć swoje myślenie.
Nie można wątpić w siebie.
Jakie siły działają na ciężarek i jakie na klocek ? Zakładamy, że linka jest nierozciągliwa.
Re: Zadanie dynamika, siła tarcia klocka i siła naciągu pionowej części linki
ciężarek ciągnie w dół z siłą 1,6 N a siła ciągnąca klocek to 1,4 N. Wydaje mi się, że siła naciągu to 1,6 N ale nie mam pojęcia jaka jest ta siła tarcia. Teraz już całkiem zgupiałem. Jeżeli wiedział bym co i jak to bym tutaj nie pisał i nie zabierał Państwu cennego czasu.
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Zadanie dynamika, siła tarcia klocka i siła naciągu pionowej części linki
Bartek092
Ruch klocka jest ruchem jednostajnym co to oznacza? Oznacza to, że wypadkowa sił działających na klocek ma wartość równą zeru.
Kiedy wypadkowa (suma) sił działających na klocek jest równa zeru. Wtedy, gdy wartość siły tarcia \( T \) będzie równa sile ciągnącej klocek, lecz będzie miała zwrot przeciwny \( T = -1,4 N. \)
Ciężar ciężarka jest równoważony przez siłę naciągu nici.
Dlatego wydaje Ci się dobrze - siła naciągu nici ma wartość równą ciężarowi ciężarka, lecz zwrot przeciwny czyli \( N = -Q = -1,6 N.\)
Ruch klocka jest ruchem jednostajnym co to oznacza? Oznacza to, że wypadkowa sił działających na klocek ma wartość równą zeru.
Kiedy wypadkowa (suma) sił działających na klocek jest równa zeru. Wtedy, gdy wartość siły tarcia \( T \) będzie równa sile ciągnącej klocek, lecz będzie miała zwrot przeciwny \( T = -1,4 N. \)
Ciężar ciężarka jest równoważony przez siłę naciągu nici.
Dlatego wydaje Ci się dobrze - siła naciągu nici ma wartość równą ciężarowi ciężarka, lecz zwrot przeciwny czyli \( N = -Q = -1,6 N.\)
Re: Zadanie dynamika, siła tarcia klocka i siła naciągu pionowej części linki
Czyli odpowiedzi są następujące
a) -1,4N
b) N=-Q=-1,6 N
Pytam bo trochę zbyt proste się to wydaje a w zadaniu mam dość sporo miejsca na obliczenia
a) -1,4N
b) N=-Q=-1,6 N
Pytam bo trochę zbyt proste się to wydaje a w zadaniu mam dość sporo miejsca na obliczenia
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Zadanie dynamika, siła tarcia klocka i siła naciągu pionowej części linki
W tej ilości miejsca, którą posiadasz opisz I zasadę dynamiki Newtona, odpowiadając na pytanie, kiedy ciało porusza się ruchem jednostajnym?
Opisz siły działające na klocek i na ciężarek?
Zaznacz te siły w postaci wektorów na rysunku.
Zapisz równania na obliczenie wartości sił.
Oblicz wartości sił działających na klocek i ciężarek.
Opisz siły działające na klocek i na ciężarek?
Zaznacz te siły w postaci wektorów na rysunku.
Zapisz równania na obliczenie wartości sił.
Oblicz wartości sił działających na klocek i ciężarek.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2021, 18:56 przez janusz55, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Zadanie dynamika, siła tarcia klocka i siła naciągu pionowej części linki
Dobrze dziękuje bardzo za pomoc, tak zrobie