Praca przyłożonej siły, praca siły tarcia, praca całkowita - Dwa zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 01 lut 2021, 15:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Praca przyłożonej siły, praca siły tarcia, praca całkowita - Dwa zadania
Zadanie 17. Sanie o całkowitej masie 50 kg ciągnięte są na odcinku 20 metrów (μK = 0,20) ze stałą prędkością skierowaną pod kątem 25 względem poziomu. Oblicz:
a. pracę przyłożonej siły,
b. pracę siły tarcia,
c. pracę całkowitą.
Zadanie 18. Jaką pracę wykonuje siła F(x) = (−2,0/x)N przy ruchu cząstki z x = 2,0 m do x = 5,0 m ?
a. pracę przyłożonej siły,
b. pracę siły tarcia,
c. pracę całkowitą.
Zadanie 18. Jaką pracę wykonuje siła F(x) = (−2,0/x)N przy ruchu cząstki z x = 2,0 m do x = 5,0 m ?
-
- Expert
- Posty: 6033
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1215 razy
- Płeć:
Re: Praca przyłożonej siły, praca siły tarcia, praca całkowita - Dwa zadania
\(W = \int_A^B \vec{F(x)} d \vec{r} = \int_{x_1}^{x_2} F_x\cdot dx\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 502
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Otrzymane podziękowania: 154 razy
Re: Praca przyłożonej siły, praca siły tarcia, praca całkowita - Dwa zadania
Zadanie 17
Wartość siły tarcia
\( F_{T} = \mu_{K} \cdot N \)
\( F_{T} = \mu_{K}[m \cdot g - F\cdot \sin(25^{o}] \)
\( F_{T} = 0,2\cdot [50(kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2}\right) - F\sin(25^{o})] = 98 - 0,085 F \ \ (1) \)
Wartość siły reakcji
\( N = m\cdot g - F\cdot \sin(25^{o}) \)
\( N = 50 (kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2}\right) - F\cdot \sin(25^{o}) = 490 - 0,42 F \ \ (2) \)
Z równania drugiej zasady dynamiki Newtona, znajdujemy wartość siły\( F \)
\( F\cos(25^{o}) = 98 - 0,2\cdot F\sin(25^{o}) \)
\( F[\cos(25^{o}) +0,2\cdot \sin(25^{o})] = 98 \)
\( F = \frac{98}{\cos(25^{o} + 0,2\sin(25^{o})} = 98,91\ \ N\)
Praca siły przyłożonej
\( W_{F} = F \cdot d \)
\( W_{F} = 98,91(N) \cdot 20 (m) = 1978 \ \ J.\)
Wartość siły tarcia z równania (1)
\( F_{T} = 98 (N) - 0,085\cdot 98,91 (N) = 89,6 (N) \)
Praca siły tarcia
\( W_{T} = F_{T} \cdot d \)
\( W_{T} = -89, 6(N) \cdot 20 (m) = -1792 \ \ J\)
Praca całkowita
\( W = W_{F} \cdot \cos(25^{0}) + W_{T} \)
\( W = 1978(J) \cdot \cos(25^{o}) (J) - 1792 (J) = 1792 (J) - 1792(J) = 0 \ \ J.\)
Wartość siły tarcia
\( F_{T} = \mu_{K} \cdot N \)
\( F_{T} = \mu_{K}[m \cdot g - F\cdot \sin(25^{o}] \)
\( F_{T} = 0,2\cdot [50(kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2}\right) - F\sin(25^{o})] = 98 - 0,085 F \ \ (1) \)
Wartość siły reakcji
\( N = m\cdot g - F\cdot \sin(25^{o}) \)
\( N = 50 (kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2}\right) - F\cdot \sin(25^{o}) = 490 - 0,42 F \ \ (2) \)
Z równania drugiej zasady dynamiki Newtona, znajdujemy wartość siły\( F \)
\( F\cos(25^{o}) = 98 - 0,2\cdot F\sin(25^{o}) \)
\( F[\cos(25^{o}) +0,2\cdot \sin(25^{o})] = 98 \)
\( F = \frac{98}{\cos(25^{o} + 0,2\sin(25^{o})} = 98,91\ \ N\)
Praca siły przyłożonej
\( W_{F} = F \cdot d \)
\( W_{F} = 98,91(N) \cdot 20 (m) = 1978 \ \ J.\)
Wartość siły tarcia z równania (1)
\( F_{T} = 98 (N) - 0,085\cdot 98,91 (N) = 89,6 (N) \)
Praca siły tarcia
\( W_{T} = F_{T} \cdot d \)
\( W_{T} = -89, 6(N) \cdot 20 (m) = -1792 \ \ J\)
Praca całkowita
\( W = W_{F} \cdot \cos(25^{0}) + W_{T} \)
\( W = 1978(J) \cdot \cos(25^{o}) (J) - 1792 (J) = 1792 (J) - 1792(J) = 0 \ \ J.\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 502
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Otrzymane podziękowania: 154 razy
Re: Praca przyłożonej siły, praca siły tarcia, praca całkowita - Dwa zadania
Zadanie 18
\( W_{1\rightarrow 2} = \int_{2}^{5} \left(-\frac{2}{x}\right)dx = -2\ln(x)|_{2}^{5}=-2(\ln(5) - \ln(2))= -2\ln\left(\frac{5}{2}\right) = \ln\left( \frac{5}{2}\right)^{-2} = \ln\left(\frac{2}{5}\right)^2 = \ln\left(\frac{4}{25}\right) \approx 1,8 \ \ J.\)
\( W_{1\rightarrow 2} = \int_{2}^{5} \left(-\frac{2}{x}\right)dx = -2\ln(x)|_{2}^{5}=-2(\ln(5) - \ln(2))= -2\ln\left(\frac{5}{2}\right) = \ln\left( \frac{5}{2}\right)^{-2} = \ln\left(\frac{2}{5}\right)^2 = \ln\left(\frac{4}{25}\right) \approx 1,8 \ \ J.\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 01 lut 2021, 15:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Praca przyłożonej siły, praca siły tarcia, praca całkowita - Dwa zadania
Ponownie dziękuję za pomoc, ale według skryptu odpowiedzi gdzieś w zadaniu jest błąd.janusz55 pisze: ↑02 lut 2021, 13:01Zadanie 17
Wartość siły tarcia
\( F_{T} = \mu_{K} \cdot N \)
\( F_{T} = \mu_{K}[m \cdot g - F\cdot \sin(25^{o}] \)
\( F_{T} = 0,2\cdot [50(kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2}\right) - F\sin(25^{o})] = 98 - 0,085 F \ \ (1) \)
Wartość siły reakcji
\( N = m\cdot g - F\cdot \sin(25^{o}) \)
\( N = 50 (kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2}\right) - F\cdot \sin(25^{o}) = 490 - 0,42 F \ \ (2) \)
Z równania drugiej zasady dynamiki Newtona, znajdujemy wartość siły\( F \)
\( F\cos(25^{o}) = 98 - 0,2\cdot F\sin(25^{o}) \)
\( F[\cos(25^{o}) +0,2\cdot \sin(25^{o})] = 98 \)
\( F = \frac{98}{\cos(25^{o} + 0,2\sin(25^{o})} = 98,91\ \ N\)
Praca siły przyłożonej
\( W_{F} = F \cdot d \)
\( W_{F} = 98,91(N) \cdot 20 (m) = 1978 \ \ J.\)
Wartość siły tarcia z równania (1)
\( F_{T} = 98 (N) - 0,085\cdot 98,91 (N) = 89,6 (N) \)
Praca siły tarcia
\( W_{T} = F_{T} \cdot d \)
\( W_{T} = -89, 6(N) \cdot 20 (m) = -1792 \ \ J\)
Praca całkowita
\( W = W_{F} \cdot \cos(25^{0}) + W_{T} \)
\( W = 1978(J) \cdot \cos(25^{o}) (J) - 1792 (J) = 1792 (J) - 1792(J) = 0 \ \ J.\)
Poprawne odpowiedni według skryptu:
a) 2,22kJ
b) -2,22kJ
c) 0J
-
- Stały bywalec
- Posty: 502
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Otrzymane podziękowania: 154 razy
Re: Praca przyłożonej siły, praca siły tarcia, praca całkowita - Dwa zadania
Jest to zadanie z podręcznika Fizyki dla szkół wyższych tom 1. Wydawnictwa Openstax 2018 r.[/tex]
Sprawdzę dane liczbowe.
Sprawdzę dane liczbowe.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 01 lut 2021, 15:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Praca przyłożonej siły, praca siły tarcia, praca całkowita - Dwa zadania
Dobrze, ponownie dziękuję za pomoc.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 01 lut 2021, 15:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Praca przyłożonej siły, praca siły tarcia, praca całkowita - Dwa zadania
I jak z tym zadaniem? To już ostatnie z poprzednio zleconych

-
- Stały bywalec
- Posty: 502
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Otrzymane podziękowania: 154 razy
Re: Praca przyłożonej siły, praca siły tarcia, praca całkowita - Dwa zadania
Drugi sposób rozwiązania zadania 17
Przyjmujemy układ współrzędnych prostokątnych \( Oxy. \)
Ruch sanek odbywa się zgodnie z kierunkiem i zwrotem osi \( Ox.\) układu
Ruch sanek jest jednostajny-prostoliniowy.
\( F_{T} = F\cdot \cos(\alpha).\)
\( F_{T} = \mu\cdot[m\cdot g - F\cdot \sin(\alpha)]\)
\( \mu\cdot[m\cdot g - F\cdot \sin(\alpha)]= F\cos(\alpha)\)
\( \mu\cdot m\cdot g - F\cdot \mu \cdot \sin(\alpha) = F\cos(\alpha)\)
\( \mu\cdot m \cdot g = F[\cos(\alpha) + \mu\cdot \sin(\alpha)] \)
\( F = \frac{\mu\cdot m \cdot g}{\cos(\alpha) + \mu\cdot \sin(\alpha)} \)
\( F = \frac{0,20\cdot 50(kg) \cdot 9,8\left(\frac{m}{s^2}\right)}{\cos(25^{o}) +0,20\cdot \sin(25^{o})} = 98,9\ \ N \)
Program R
a)
Praca siły przyłożonej
\( W_{F} = F\cdot \cos(\alpha)\cdot d \)
\( W_{F} = 98,9(N)\cdot \cos(25^{o})\cdot 20(m) = 1792 \ \ J\)
Program R
b)
Wartość siły tarcia
\( F_{T} = \mu\cdot [ m\cdot g - F\cdot \sin(\alpha)] \)
\( F_{T} = 0,20[\cdot 50(kg)\cdot 9,8\left(\frac{m}{s^2}\right)- 99(N)\cdot \sin(25^{o})] = 89,6\ \ N.\)
Program R
Praca siły tarcia
\( W_{T} = -F_{T}\cdot d \)
\( W_{T} = -89,6(N) \cdot 20(m) = -1792 \ \ J.\)
Praca całkowita
\( W_{C} = W_{F} + W_{T} \)
\( W_{C} = 1792 (J) -1792 (J) = 0 \ \ J.\)
Przyjmujemy układ współrzędnych prostokątnych \( Oxy. \)
Ruch sanek odbywa się zgodnie z kierunkiem i zwrotem osi \( Ox.\) układu
Ruch sanek jest jednostajny-prostoliniowy.
\( F_{T} = F\cdot \cos(\alpha).\)
\( F_{T} = \mu\cdot[m\cdot g - F\cdot \sin(\alpha)]\)
\( \mu\cdot[m\cdot g - F\cdot \sin(\alpha)]= F\cos(\alpha)\)
\( \mu\cdot m\cdot g - F\cdot \mu \cdot \sin(\alpha) = F\cos(\alpha)\)
\( \mu\cdot m \cdot g = F[\cos(\alpha) + \mu\cdot \sin(\alpha)] \)
\( F = \frac{\mu\cdot m \cdot g}{\cos(\alpha) + \mu\cdot \sin(\alpha)} \)
\( F = \frac{0,20\cdot 50(kg) \cdot 9,8\left(\frac{m}{s^2}\right)}{\cos(25^{o}) +0,20\cdot \sin(25^{o})} = 98,9\ \ N \)
Program R
Kod: Zaznacz cały
> F = (0.20*50*9.8)/(cos(25*pi/180)+0.20*sin(25*pi/180))
> F
[1] 98.90683
Praca siły przyłożonej
\( W_{F} = F\cdot \cos(\alpha)\cdot d \)
\( W_{F} = 98,9(N)\cdot \cos(25^{o})\cdot 20(m) = 1792 \ \ J\)
Program R
Kod: Zaznacz cały
WF = 98,9*cos(25*pi/180)*20
> WF
[1] 1792.489
Wartość siły tarcia
\( F_{T} = \mu\cdot [ m\cdot g - F\cdot \sin(\alpha)] \)
\( F_{T} = 0,20[\cdot 50(kg)\cdot 9,8\left(\frac{m}{s^2}\right)- 99(N)\cdot \sin(25^{o})] = 89,6\ \ N.\)
Program R
Kod: Zaznacz cały
FT = 0.20*(50*9.8 - 99*sin(25*pi/180))
> FT
[1] 89.63216
\( W_{T} = -F_{T}\cdot d \)
\( W_{T} = -89,6(N) \cdot 20(m) = -1792 \ \ J.\)
Praca całkowita
\( W_{C} = W_{F} + W_{T} \)
\( W_{C} = 1792 (J) -1792 (J) = 0 \ \ J.\)