Oszacowanie wartości energii kinetycznej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 01 lut 2021, 15:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Oszacowanie wartości energii kinetycznej
Oszacuj wartość energii kinetycznej lotniskowca o masie 90 000 ton, poruszającego się z prędkością 30 węzłow. (1 węzeł = 1 mila morska na godzinę.)
-
- Stały bywalec
- Posty: 502
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Otrzymane podziękowania: 154 razy
Re: Oszacowanie wartości energii kinetycznej
\( 1t \approx 907 185 \ \ kg \)
\( 90000 \ \ t = 90000\cdot 907185 (kg) = 81646650 \ \ kg. \)
\( 1 \ \ węzeł = \frac{1mila\ \ morska}{h} = 1\cdot \frac{1852 (m)}{3600 (s)} = 0,514 \ \ \frac{m}{s}. \)
\( 30 \ \ węzłów = 30 \cdot 0,514 \ \ \left(\frac{m}{s}\right) = 15,42 \ \ \frac{m}{s}. \)
Energia kinetyczna lotniskowca
\( E_{k} = \frac{1}{2}m\cdot v^2 \)
\( E_{k} = \frac{1}{2}81646650 (kg) \cdot (15,42)^2\left(\frac{m}{s} \right)^2 = 9,71\cdot 10^{9} \ \ J.\)
\( 90000 \ \ t = 90000\cdot 907185 (kg) = 81646650 \ \ kg. \)
\( 1 \ \ węzeł = \frac{1mila\ \ morska}{h} = 1\cdot \frac{1852 (m)}{3600 (s)} = 0,514 \ \ \frac{m}{s}. \)
\( 30 \ \ węzłów = 30 \cdot 0,514 \ \ \left(\frac{m}{s}\right) = 15,42 \ \ \frac{m}{s}. \)
Energia kinetyczna lotniskowca
\( E_{k} = \frac{1}{2}m\cdot v^2 \)
\( E_{k} = \frac{1}{2}81646650 (kg) \cdot (15,42)^2\left(\frac{m}{s} \right)^2 = 9,71\cdot 10^{9} \ \ J.\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 01 lut 2021, 15:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Oszacowanie wartości energii kinetycznej
Dziękuję, ale mam pytanie dlaczego 1t jest jako w przybliżeniu 907 185kg?janusz55 pisze: ↑01 lut 2021, 17:26\( 1t \approx 907 185 \ \ kg \)
\( 90000 \ \ t = 90000\cdot 907185 (kg) = 81646650 \ \ kg. \)
\( 1 \ \ węzeł = \frac{1mila\ \ morska}{h} = 1\cdot \frac{1852 (m)}{3600 (s)} = 0,514 \ \ \frac{m}{s}. \)
\( 30 \ \ węzłów = 30 \cdot 0,514 \ \ \left(\frac{m}{s}\right) = 15,42 \ \ \frac{m}{s}. \)
Energia kinetyczna lotniskowca
\( E_{k} = \frac{1}{2}m\cdot v^2 \)
\( E_{k} = \frac{1}{2}81646650 (kg) \cdot (15,42)^2\left(\frac{m}{s} \right)^2 = 9,71\cdot 10^{9} \ \ J.\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 502
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Otrzymane podziękowania: 154 razy
Re: Oszacowanie wartości energii kinetycznej
W układzie SI przyjmuje się \( 1 \) tonę amerykańską krótką (short ton) \( 1 t \approx 907,185\ \ kg. \)
W układzie MTS \( 1 t = 1000 kg. \)
W układzie MTS \( 1 t = 1000 kg. \)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 01 lut 2021, 15:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Oszacowanie wartości energii kinetycznej
Rozumiem. Mój nauczyciel dziś ocenił zadania i powiedział, że powinnam tonę przeliczać po prostu jako 1000kg.
90 000 t = 90 000 000kg
Obliczyłam to, ale mam problem. Jak z tymi danymi powinien wyglądać sam wynik? Nie mam pewności czy przy tym zadaniu nauczyciel nie popełnił błędu w skrypcie odpowiedzi.
-
- Stały bywalec
- Posty: 502
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Otrzymane podziękowania: 154 razy
Re: Oszacowanie wartości energii kinetycznej
Wtedy energia kinetyczna lotniskowca jest równa
\( E_{k} = \frac{1}{2}\cdot 1000 (kg) \cdot (15,42)^2 \left(\frac{m^2}{s^2} \right) = 1,19 \cdot 10^5 \ \ J.\)
\( E_{k} = \frac{1}{2}\cdot 1000 (kg) \cdot (15,42)^2 \left(\frac{m^2}{s^2} \right) = 1,19 \cdot 10^5 \ \ J.\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 01 lut 2021, 15:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Oszacowanie wartości energii kinetycznej
Zamiast 1000(kg) to 90 000 000(kg), racja?
Bo taka jest masa w przeliczeniu na kilogramy według przeliczenia 1t = 1000kg.

-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 01 lut 2021, 15:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Oszacowanie wartości energii kinetycznej
\(Ek = ½ * 90 000 000 * 15,42^2 = 45 000 000 * 237.78 = 10700100000 = 1,07 * 10^8 J\)
W ten sposób?
-
- Stały bywalec
- Posty: 502
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Otrzymane podziękowania: 154 razy
Re: Oszacowanie wartości energii kinetycznej
Program R
\( E_{k}= 10699938000 (J) \approx 1,07\cdot10^{10}\ \ J.\)
Kod: Zaznacz cały
> Ek = 0.5*90000*1000*15.42^2
> Ek
[1] 10699938000
\( E_{k}= 10699938000 (J) \approx 1,07\cdot10^{10}\ \ J.\)