Cześć. Potrzebuję te dwa zadania, nie umiem się w tym za bardzo odnaleźć.
Zadanie 4. Pudło o masie 5 kg leży na poziomym stole. Współczynnik tarcia kinetycznego wynosi μK = 0,5 . Ciągnięto pudło na odcinku 10 cm. Znajdź pracę:
a. siły, z którą ciągnięto pudełko,
b. siły tarcia,
c. siły wypadkowej.
Zadanie 5. Pudło o masie 3,5 kg leży na poziomym stole. Współczynnik tarcia kinetycznego wynosi μK = 0,7. Ciągnięto pudło na odcinku 45 cm. Znajdź pracę:
a. siły, z którą ciągnięto pudełko,
b. siły tarcia,
c. siły wypadkowej.
Siła tarcia, siła wypadkowa, siła ciągnięcia pudełka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1532
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 400 razy
Re: Siła tarcia, siła wypadkowa, siła ciągnięcia pudełka
Zadanie 5
a.
\( W_{h} = m\cdot g \cdot \mu_{k} \cdot d \)
\( W_{h} = 3,5 (kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2} \right)\cdot 0,7 \cdot 0,5 (m) = 10,8 \ \ J.\)
b.
\( W_{t} = -m\cdot g \cdot \mu_{k} \cdot d \)
\( W_{t} = -3,5 (kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2} \right)\cdot 0,7 \cdot 0,5 (m) = -10,8 \ \ J.\)
c.
\( W = W_{h} + W_{t} \)
\( W = 10,8 (J) - 10,8 (J) = 0 \ \ J.\)
Zadanie 4
Rozwiązujemy identycznie.
a.
\( W_{h} = m\cdot g \cdot \mu_{k} \cdot d \)
\( W_{h} = 3,5 (kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2} \right)\cdot 0,7 \cdot 0,5 (m) = 10,8 \ \ J.\)
b.
\( W_{t} = -m\cdot g \cdot \mu_{k} \cdot d \)
\( W_{t} = -3,5 (kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2} \right)\cdot 0,7 \cdot 0,5 (m) = -10,8 \ \ J.\)
c.
\( W = W_{h} + W_{t} \)
\( W = 10,8 (J) - 10,8 (J) = 0 \ \ J.\)
Zadanie 4
Rozwiązujemy identycznie.
Re: Siła tarcia, siła wypadkowa, siła ciągnięcia pudełka
Dziękujęjanusz55 pisze: ↑01 lut 2021, 16:54 Zadanie 5
a.
\( W_{h} = m\cdot g \cdot \mu_{k} \cdot d \)
\( W_{h} = 3,5 (kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2} \right)\cdot 0,7 \cdot 0,5 (m) = 10,8 \ \ J.\)
b.
\( W_{t} = -m\cdot g \cdot \mu_{k} \cdot d \)
\( W_{t} = -3,5 (kg) \cdot 9,8 \left(\frac{m}{s^2} \right)\cdot 0,7 \cdot 0,5 (m) = -10,8 \ \ J.\)
c.
\( W = W_{h} + W_{t} \)
\( W = 10,8 (J) - 10,8 (J) = 0 \ \ J.\)
Zadanie 4
Rozwiązujemy identycznie.