Prawo Ampera dla prostokątnego przewodnika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ZnajomyZnajomego
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2021, 18:46

Prawo Ampera dla prostokątnego przewodnika

Post autor: ZnajomyZnajomego »

Płaską płytką płynie prąd stały o gęstości liniowej
\(\vec{j}=j * \vec{x} \frac{A}{m} \)
Znajdź wektro indukcji \(\vec{B}\) w funkcji odległości y od płytki. Przyjmi, że płytka rozciąga się nieskończenie daleko dla \(\pm\) z.
Dane: j=1 \(\frac{A}{m} \)

Czy dobrze rozumiem że konturem będzie prostokąt np. jeżei załozymy że jedna z ścian ma długość "a" a druga "b" to L=a*b? Wtedy jak to uzależnić od wartości na osi y?

A może jednak to będzie prostokąt o nieskończenie długiej ścianie przez co \(\vec{B}=0\)? Czuje sie trochę zagubiony. Każda pomoc będzie mile widziana.
ODPOWIEDZ