Proszę o pomoc
1. Oblicz energie fotonu emitowanego przez atom wodoru reprezentującego czwartą linię serii Lymana.
2. Oblicz długość fali pierwszych trzech linii serii Lymana dla atomu wodoru. Wynik podaj w metrach.
2 zadanka z serii Lymana
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1538
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: 2 zadanka z serii Lymana
1.
Z równania Rydberga
\( \lambda = \frac{1}{R \cdot \left( \frac{1}{1^2} - \frac{1}{4^2}\right)}, \ \ R = 1,0974 \cdot 10^{7} \frac{1}{m} \) - stała Rydberga.
\( E = \frac{h\cdot c}{\lambda}, \ \ h = 6,63\cdot 10^{-34}J \cdot s, \ \ c = 3\cdot 10^8 \frac{m}{s}. \)
Z równania Rydberga
\( \lambda = \frac{1}{R \cdot \left( \frac{1}{1^2} - \frac{1}{4^2}\right)}, \ \ R = 1,0974 \cdot 10^{7} \frac{1}{m} \) - stała Rydberga.
\( E = \frac{h\cdot c}{\lambda}, \ \ h = 6,63\cdot 10^{-34}J \cdot s, \ \ c = 3\cdot 10^8 \frac{m}{s}. \)