Zjawisko Dopplera

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arch17
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:05

Zjawisko Dopplera

Post autor: arch17 »

Syrena samochodu strażackiego wydaje dźwięk o częstotliwości 9800 Hz. Oblicz częstotliwość dźwięku, który odbierają pasażerowie autobusu zbliżającego się z szybkością 61,2 km/h do stojącego wozu strażackiego.

proszę o pomoc !!
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

f=9800 Hz
V_1=61,2 km/h =17 m/s
V_2= 0 m/s
V=340 m/s (wartość prędkości dźwięku w powietrzu)
---------------------------------------
f'=?

\(f'=f\frac{V+V_1}{V-V_2}\)
\(V_2=0\)

więc:

\(f'=f \frac{V+V_1}{V}\)
ODPOWIEDZ