Zadanie odbicie ultradźwięku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie odbicie ultradźwięku
Łódź podwodna płynąca się z prędkością v wysłała sygnał ultradźwiękowy o częstotliwości f, który odbił się od znajdującego się za jej rufą obiektu, zbliżającego się do niej z prędkością u. Wiedząc, że opisany obiekt porusza się po tej samej prostej, po której płynie łódź, obliczyć, jaką częstotliwość dźwięku odbitego od tego obiektu, odebrano na łodzi. Prędkość dźwięku w wodzie jest równa c.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie odbicie ultradźwięku
Zastosuj 2x wzór na zjawisko Doopplera:
częstotliwość fali jaka dociera do obiektu:
\(f' = f \frac{c + u}{c + v}\)
(źródło oddala się od obserwatora, obserwator zbliża się do źródła)
i po odbiciu jest odbierana na łodzi podwodnej jako fala o częstotliwości:
\(f" = f' \frac{ c - v}{c - u}\)
(źródło zbliża się do obserwatora, obserwator zbliża się do źródła)
i ostatecznie \(f" = f\frac{(c+u)(c-v)}{(c+v)(c-u)}\).
częstotliwość fali jaka dociera do obiektu:
\(f' = f \frac{c + u}{c + v}\)
(źródło oddala się od obserwatora, obserwator zbliża się do źródła)
i po odbiciu jest odbierana na łodzi podwodnej jako fala o częstotliwości:
\(f" = f' \frac{ c - v}{c - u}\)
(źródło zbliża się do obserwatora, obserwator zbliża się do źródła)
i ostatecznie \(f" = f\frac{(c+u)(c-v)}{(c+v)(c-u)}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl