Obliczenie prędkości oraz ciśnienia wody
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Obliczenie prędkości oraz ciśnienia wody
Woda jest doprowadzana do piwnicy budynku rurą o średnicy D = 5 cm pod ciśnieniem p = 2 barów. Prędkość przepływającej w rurze wody wynosi v =1m/s. Obliczyć prędkość oraz ciśnienie wody na drugiej kondygnacji budynku, do której woda doprowadzana jest poziomą rurą o średnicy d =1,9 cm wyprowadzoną na wysokość h = 8 m ponad rurę doprowadzającą wodę do budynku
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie prędkości oraz ciśnienia wody
Zastosuj r-nie Bernoulliego.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie prędkości oraz ciśnienia wody
No dobra, zastosuję.
Najpierw policzę prędkość korzystając ze stałości objętości: \(v\cdot \frac{\pi D^2}{4}=v_1\cdot \frac{\pi d^2}{4} \So v_1=v\cdot \frac{D^2}{d^2} \)
OK?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie prędkości oraz ciśnienia wody
Jak mam \(v_1\), to lecę do równania B
\( \frac{v^2}{2}+ \frac{p}{\rho}= \frac{v^2}{2} \cdot \left( \frac{D}{d} \right)^4+ \frac{p_1}{\rho} +gh \\
p_1= p+\frac{\rho v^2}{2} \left(1- \frac{D^4}{d^4} \right)-\rho gh \)
OK?
\( \frac{v^2}{2}+ \frac{p}{\rho}= \frac{v^2}{2} \cdot \left( \frac{D}{d} \right)^4+ \frac{p_1}{\rho} +gh \\
p_1= p+\frac{\rho v^2}{2} \left(1- \frac{D^4}{d^4} \right)-\rho gh \)
OK?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie prędkości oraz ciśnienia wody
t a k
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl