Zadanie - ruch krzywoliniowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 sty 2021, 21:24
- Płeć:
Zadanie - ruch krzywoliniowy
Samochód o szerokości 1,5 m jedzie z prędkością 50 km/h (prędkość środka samochodu) przez zakręt o promieniu, liczonym do koła samochodu po wewnętrznej stronie zakrętu, wynoszącym 200 m. Oblicz prędkość kątową środka samochodu oraz różnicę przyspieszenia dośrodkowego między zewnętrznymi a wewnętrznymi kołami samochodu.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie - ruch krzywoliniowy
\( \omega = \frac{v}{r +\frac{d}{2}} \approx \frac{13,9 \frac{m}{s}}{200,75\ m} \approx 0,07\ \frac{rad}{s}\)
przyspieszenia \(a_d = \frac{v^2}{r} = \omega^2 r \) sam policz.
przyspieszenia \(a_d = \frac{v^2}{r} = \omega^2 r \) sam policz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl