Jednoatomowy gaz doskonały o ciśnieniu 0,5 kPa rozprężono adiabatycznie do osiem razy większej objętości, a
następnie sprężono izotermicznie do pierwotnej objętości. Ile wynosi ciśnienie tego gazu po tych przemianach?
termodynamika- gaz doskonały
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: termodynamika- gaz doskonały
Znasz prawo Boyle'a-Marriotte'a i Poissona?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1538
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: termodynamika- gaz doskonały
Równanie przemiany adiabatycznej
\( p_{1}V_{1}^{\kappa} = p_{2}V_{2}^{\kappa}\)
Dla gazów jednoatomowych wykładnik adiabaty \( \kappa = \frac{5}{3}.\)
\( p_{2} = p_{1}\cdot \left(\frac{V_{1}}{V_{2}}\right)^{\kappa}, \ \ V_{2} = 8 V_{1}. \)
Równanie przemiany izotermicznej
\( p_{2}V_{2} = p_{3}V_{3} \)
\( p_{3} = p_{2} \left(\frac{V_{2}}{V_{3}}\right), \ \ V_{3} = V_{1} \)
\( p_{3} = p_{1}\left(\frac{V_{1}}{V_{2}}\right)^{\kappa} \left(\frac{V_{2}}{V_{3}}\right).\)
Po podstawieniu danych liczbowych
\( p_{3} = \frac{1}{2}(kPa) \cdot \left(\frac{1}{8}\right)^{\frac{5}{3}} \cdot 8 = 0,125 kPa.\)
\( p_{1}V_{1}^{\kappa} = p_{2}V_{2}^{\kappa}\)
Dla gazów jednoatomowych wykładnik adiabaty \( \kappa = \frac{5}{3}.\)
\( p_{2} = p_{1}\cdot \left(\frac{V_{1}}{V_{2}}\right)^{\kappa}, \ \ V_{2} = 8 V_{1}. \)
Równanie przemiany izotermicznej
\( p_{2}V_{2} = p_{3}V_{3} \)
\( p_{3} = p_{2} \left(\frac{V_{2}}{V_{3}}\right), \ \ V_{3} = V_{1} \)
\( p_{3} = p_{1}\left(\frac{V_{1}}{V_{2}}\right)^{\kappa} \left(\frac{V_{2}}{V_{3}}\right).\)
Po podstawieniu danych liczbowych
\( p_{3} = \frac{1}{2}(kPa) \cdot \left(\frac{1}{8}\right)^{\frac{5}{3}} \cdot 8 = 0,125 kPa.\)