[Obwód DC] Problem z ukończeniem obwodu bez wartości rezystancji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Limon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 sty 2021, 23:07
Płeć:

[Obwód DC] Problem z ukończeniem obwodu bez wartości rezystancji

Post autor: Limon »

Dobry dzień! Mamy problem, który jest bardzo zawrotny, ponieważ nie ma żadnych wartości oporu.

https://imgur.com/SYl4ASV

Jak dotąd mój postęp:

1. Użyłem KVL po lewej stronie, mam V2 = 15V

2. Użyłem Supermesh na całym obwodzie, otrzymałem V6 = 1,5V

3. Obliczono dla prądu 2 przy P = IV, otrzymano 0,15 A, R2 = 100 omów, R1 = 220 omów

4. Ponieważ 1 to szereg z 2, I1 = 0,15A

Utknąłem tak daleko, ponieważ nie mam więcej strategii do użycia, ponieważ KCL ma 2 niewiadome na węzeł i są one niezależne. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, co dalej? Dziękuję bardzo
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1427
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 387 razy

Re: [Obwód DC] Problem z ukończeniem obwodu bez wartości rezystancji

Post autor: janusz55 »

To nie problem "bardzo zawrotny" problem. Musimy wiedzieć, że moc wydzielana na rezystorze: \( P = I^2\cdot R, \ \ P = \frac{U^2}{R}.\)
ODPOWIEDZ