Mam takie zadanko które nie do końca rozumiem tj.
"Jaką prace należy wykonać aby ładunki A=10^-16,B=10^-16 , C=10^-16, D=10^-16, umieścić w rogach kwadratu o boku 1m".
Bo do pracy potrzebujemy odległości, tak więc ładunki umieszczamy z nieskończoności? Jeśli tak to czy po umieszczeniu pierwszego ładunku dla niego W=0, bo nie mamy pola, a reszta będzie wymagała siły równej W=INF ? Trochę jestem zagubiony.
Praca, ładunek elektryczny.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Praca, ładunek elektryczny.
Przeczytaj regulamin forum i spróbuj na początek opanować TeX'a, a dalej tak jak zacząłeś czyli praca przemieszczenia pierwszego (dowolnego) ładunku z nieskończoności do jednego z wierzchołków kwadratu = 0. Następne prace policz jako zmiany ich energii potencjalnych.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Praca, ładunek elektryczny.
Ok dzięki. Czyli jeśli dobrze rozumiem to po umieszczeniu już dwóch ładunków w dwóch punktach to trzeci wyglądał by
\( W = E_w - E_\infty\)
gdzie \( E_w \) to wypadkowa energia potencjalna w trzecim wierzchołku. Zwrot i kierunek nie ma znaczenia?
\( W = E_w - E_\infty\)
gdzie \( E_w \) to wypadkowa energia potencjalna w trzecim wierzchołku. Zwrot i kierunek nie ma znaczenia?